НОВИНИ

Традиционните украински обувки - застрашени от изчезване

Част от културното наследство в Украйна е застрашено от изчезване. Скоро няма да има кой да изработва традиционните обувки, характерни за Карпатския регион, защото е останал само един майстор, който ги изработва.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:32, 22.01.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Тези красиви обувки са изработени от мека кожа и са богато украсени. Наричат се постоли и са част от традиционната носия на етническата група хуцули в Украйна. Тарас Дзвинчук твърди, че е единственият майстор в Карпатския регион, който ръчно изработва обувките.

Тарас Дзвинчук, майстор на обувки: Взимаме кожата и изрязваме. За всеки размер трябва предварителна подготовка. После кожата трябва да се натопи в топла вода.

Така кожата става мека и еластична, издава тайната майсторът на обувки. Той изработва различни модели за мъжете и за жените. Дамските обувки например са с богата цветна украса от пластмасови мъниста.

Цялото производство е съсредоточено в малка стая, където е работилницата на майстора. Занаятът той наследил от своя баща. Всичко се прави ръчно, дори алуминиевите катарами. За да се оформи самата обувка, се използва дървен чук, защото ако кожата влезе в контакт с метал, ще потъмнее.

За да се направи чифт обувки от този вид, са необходими два-три дни. Тарас казва, че досега е направил повече от пет хиляди чифта. Цената на мъжките обувки е около 25 евро, а на дамските - 29 евро.

Дора Головина: Всъщност е много удобно да се ходи с такива обувки, защото са много меки. Мисля, че може да се носят през всеки сезон. През зимата с дебели чорапи, както са правели нашите предци, а през лятото на бос крак. Като ги нося, се чувствам част от миналото на Украйна.

Синът на майстора също се е научил как се правят обувките, но засега не планира да продължи работата на баща си. И така този занаят е застрашен да изчезне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропуснатият през грипната ваканция материал ще се преструктурира
Пропуснатият през грипната ваканция материал ще се преструктурира
Няма шансове за намиране на оцелели моряци в Керченския проток
Няма шансове за намиране на оцелели моряци в Керченския проток