НОВИНИ

Традицията Бабинден в кюстендилско село

В Кюстендилското село Слокощица днес жените от местното читалище пресъздадоха Бабин ден - един от най-големите женски народни празници с езически корени. Почита се "бабата", която в миналото е помагала при израждането на бебетата, а датата е обявена за празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите през 1951 г.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 08.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

На днешния ден рано сутринта майките с деца от една до тригодишна възраст отиват в къщата на "бабата" със сапун и нова кърпа, за да ѝ полеят да се измие, а тя бърше мокрите си ръце в полите им, за да са плодовити и лесно да раждат. След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното рамо. Бабата хвърля с шепите си три пъти вода нагоре като изрича „Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"

"След това тя кади, минава под полите на жените и кади и като ги благославя да имат повече деца", разказа Василка Бързачка – читалище „Просвета“ - село Слокощица.

По традиция бабата върза на дясната ръчичка на децата, които е отродила червен и бял конец със сребърна монета и ги дари с чорапи и ризи. Жените пък благодариха на бабата като и подариха, погачи, баници, печена кокошка, плодове и бъклица с ракия.

"Той е свързан с благодарността на младите невести, младите булки и всички жени, които са израждали своите деца при баби", допълни Василка Бързачка.

841 са родените бебета в Кюстендилска област от началото на годината досега, което със 170 по-малко от миналата година. Това нарежда региона на едно от последните места в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни винетки за хора с увреждания
Безплатни винетки за хора с увреждания
Къде тренират лекоатлетите в Благоевград
Къде тренират лекоатлетите в Благоевград