НОВИНИ

Трафикантите криели нелегалните чужденци в ромските махали на София

Ромските махали в София са депата, където нелегално докараните от трафиканти чужденци престояват, докато бъде организирано прехвърлянето им към Централна и Западна Европа. Това заяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, при представяне на резултатите от последната операция по задържането на трафиканти, реализирана от ДАНС и МВР.

Явор Симов
от Явор Симов
17:40, 08.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Разследването е започнало през септември миналата година. Службите установили, че действа канал за трафик на чужденци от Турция през България към Централна и Западна Европа. От страната ни, в зависимост от възможностите на престъпната група, чужденците били извеждани нелегално или през Сърбия или през Румъния.

Докато се организирал транспорта им, ги криели в ромските махали "Факултета" и "Модерно предградие" в София. Тарифата за преминаването само през България варирала от 600 до 1000 евро. Разплащането е ставало по арабската система "Хавала". Ето как действа тя.

Антон Славчев - дирекция "Миграция", ДАНС: Имаме човек в Турция, имаме човек в Западна Европа. Когато лицата пристигнат в крайната точка, плащането се осъществява от тези две лица, които са гаранти по така наречената сделка.

По време на разследването са използвани специални разузнавателни средства и са събрани веществени доказателства с тях.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: Разпитани са множеството свидетели. Вчера бяха задържани над 10 лица 6 от тях са привлечени в качеството им на обвиняеми.

Иван Гешев уточни, че групата е била от двама българи, трима от иракски произход с разрешение за постоянно пребиваване у нас и алжирски граждани. При обиските е намерен пистолет и множество тефтери, в който е водено счетоводството на групата. В петък съдът ще решава какви мерки за неотклонение ще получат задържаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Животновъди и биоземеделци излязоха на протест
​Животновъди и биоземеделци излязоха на протест
Ректори искат нов начин за финансиране на държавните университети
Ректори искат нов начин за финансиране на държавните университети