НОВИНИ

Трафикът на хора през Средиземно море е все по-рисков

Трафикантите на хора поемат повече рискове при прехвърлянето на мигранти през Средиземно море. Това сочи доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:35, 03.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Общият брой на нелегалните прекосявания на Средиземно море и на смъртните случаи е спаднал в сравнение с последните години. Но пътуването на мигрантите става все по-опасно. Това се посочва в доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Венсан Коштел, специален пратеник на ВКБООН за централното Средиземноморие: През 2017 г. има по един смъртен случай на всеки 42-ма души, които са опитали да прекосят Средиземно море. През 2018 г. делът им се увеличава и смъртните случаи вече са един на 18.

Трафикантите обаче рискуват повече при прехвърлянето на мигранти от Северна Африка към Европа, е едно от основните заключения на доклада.

Венсан Коштел, специален пратеник на ВКБООН за централното Средиземноморие: Причината трафикът да става по-смъртоносен е, че трафикантите поемат повече рискове, защото либийската брегова охрана упражнява по-строг контрол. Трафикантите се опитват да намалят разходите. За тях става все по-скъпо да държат хора в складове като пленници.

Либийската брегова охрана прехваща все повече лодки с мигранти и това засилва вероятността тези хора да умрат при пътуването през Средиземно море, се казва още в доклада, наречен "Отчаяни пътувания".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на БАБХ: Животните трябва да са регистрирани за финансова компенсация
Директорът на БАБХ: Животните трябва да са регистрирани за финансова компенсация
Кой кого контролира при пътното строителство - коментар на инж. Ясен Ишев
Кой кого контролира при пътното строителство - коментар на инж. Ясен Ишев