Трафикантите на хора поемат повече рискове при прехвърлянето на мигранти през Средиземно море. Това сочи доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Общият брой на нелегалните прекосявания на Средиземно море и на смъртните случаи е спаднал в сравнение с последните години. Но пътуването на мигрантите става все по-опасно. Това се посочва в доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Венсан Коштел, специален пратеник на ВКБООН за централното Средиземноморие: През 2017 г. има по един смъртен случай на всеки 42-ма души, които са опитали да прекосят Средиземно море. През 2018 г. делът им се увеличава и смъртните случаи вече са един на 18.

Трафикантите обаче рискуват повече при прехвърлянето на мигранти от Северна Африка към Европа, е едно от основните заключения на доклада.

Венсан Коштел, специален пратеник на ВКБООН за централното Средиземноморие: Причината трафикът да става по-смъртоносен е, че трафикантите поемат повече рискове, защото либийската брегова охрана упражнява по-строг контрол. Трафикантите се опитват да намалят разходите. За тях става все по-скъпо да държат хора в складове като пленници.

Либийската брегова охрана прехваща все повече лодки с мигранти и това засилва вероятността тези хора да умрат при пътуването през Средиземно море, се казва още в доклада, наречен "Отчаяни пътувания".