Най-малко 22 души са загинали, след като мост на магистрала се срути в италианския град Генуа, заяви заместник-министърът на транспорта. "За съжаление мога да потвърдя, че 22 са загинали и че това число вероятно ще расте", каза пред Sky TG24 Eдуардо Рикси.

200-метров участък от огромното съоръжение се е стоварил от около 100 метра височина. Под отломките има смачкани автомобили, камиони са излетели в река Полчевера. От развалините до момента са извадени 7 оцелели. В ход е спасителна операция.

Вижте повече от прякото включване от Генуа на Елена Шаханова - кореспондент на БНР.

Такава трагедия по италианските пътища не се помни - да падне такова огромно съоръжение. Това е много важен мост, не само за трафика в област Лигурия, но и за половин Италия. Мостът е известен като мостът "Моранди" на магистрала А10. Тя свързва града с Вентимиля, Франция.

Мостът е дълъг около километър и двеста метра и се издига на 50 метра над два квартала и част от индустриалната зона на Генуа. Там е засегнат централният офис на фирмата за разделно събиране на отпадъци със смачкани камиони. Хората и училищни сгради в района са евакуирани, на места няма ток.

Не е ясна причината за срутването, случило се по време на силна буря. Но не е издържал централният пилон, висок 90 метра. Мостът се държеше от три такива пилона. Имало е ремонтни дейности на обратната страна на пътното платно, по което са се движели поне 20 превозни средства. В реката са паднали редица превозни средства и добре, че тя не е била пълна с вода. На мястото на инцидента веднага пристигнаха полиция, пожарникари и линейки.

До мястото на трагедията е много трудно да се стигне и още няма дори журналистически екипи.

Времето продължава да е лошо, но спря да вали. Този мост е от 60-те години на 20-и век и непрекъснато по него е имало ремонтни дейности.

Рухна мост на магистрала в Италия, съобщава се за много жертви

Рухна мост на магистрала в Италия, съобщава се за много жертви

Рухна част от виадукта „Моранди“ на италианската автомагистрала А10 край Генуа. По данни на италианското МВР броят на жертвите е 11 души, но не е изкл...