НОВИНИ

Тракийската гробница в село Свещари ще бъде реставрирана и консервирана

Тракийската гробница в село Свещари ще бъде реставрирана и консервирана през следващата година. Това стана ясно след представянето на проекта, който се финансира от посолството на Съединените щати у нас. Реставрацията ще продължи една година и ще струва 350 000 лева.

Цанка Николова
от Цанка Николова
15:04, 23.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Построена през 3-ти век Пр. Хр. за тленните останки на заможен гетски владетел, погребан заедно с конете си, тракийската гробница в Свещари е уникален пример за средиземноморска гробищна архитектура. Днес, 36 години след откриването ѝ, първият изследовател на находката доц. Мария Чичикова с вълнение си спомня онзи паметен ден.

Доц. Мария Чичикова, пръв изследовател на гробницата в с. Свещари: Върху пода имаше паднали парчета, счупени и тъй нататъка, и трябваше всичко - първото нещо да документираме. На всяко парче, всяко фрагментче, каменно му знаем мястото.
;

За да се запази гробницата в автентичния си вид, предстои реставрация, консервиране и поставяне на декоративно осветление. Така ще се подчертаят най-характерните елементи - вход, кариатиди, чертеж на древния архитект върху страничната стена на гробницата.

Проф. Диана Гергова, ръководител на проекта: Имаме да възвръщаме прекрасни декоративни орнаменти върху свода на гробницата. Тя се отличава с много астрономически заложени данни и познания.
Ерик Рубин, посланик на САЩ в България: Това наистина е световно наследство, а културното богатство принадлежи на всички нас. Ние сме много щастливи, че можем да участваме, защото все още има толкова много неща, които трябва да се направят.

Част от проекта е създаването на кратък филм за посетителите и рекламни материали за привличане на още повече туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходец загина при катастрофа във Варна
Пешеходец загина при катастрофа във Варна
Премиерът Борисов се срещна с президента на Египет
Премиерът Борисов се срещна с президента на Египет