НОВИНИ

Засилва се корупцията в 9 арабски страни

Проучване на "Трансперънси интернешънъл" в 9 арабски страни и територии констатира все по-голяма корупция, особено пагубна за Ливан, затънал в политическа криза, и за Йемен - разкъсван от конфликт, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:02, 03.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
засилва корупцията арабски страни

Според публикуван днес доклад на неправителствената организация 61% от хората в обхванатите от проучването страни (Йемен, Египет, Судан, Мароко, Ливан, Алжир, палестинските територии, Тунис и Йордания) съобщават за засилване на корупцията там през изтеклата година. Данните за различните страни обаче са много различни.

Така например 92 на сто от жителите на Ливан, 84% в Йемен и 75% в Йордания смятат, че корупцията е нараснала, но на това мнение са само 28 на сто от жителите на Египет и 26 на сто от алжирците.

Седемдесет и седем на сто от йеменските и 50% от египетските участници в допитването признават, че са давали подкуп, за да получат административна услуга, срещу 9 на сто от хората в Тунис и 4% в Йордания.

Общественото мнение в никоя от страните не дава положителна оценка за усилията на властите в борбата с корупцията - делът на критично настроените сред населението варира от 91 на сто в Йемен до 58% в Египет.

"Недоволството от корумпираните управници и режими бе ключов катализатор на желанието за промени в региона, особено по време на демонстрациите от Арабската пролет. Пет години по-късно проучването показва, че правителствата не са положили съществени усилия, за да задействат антикорупционните закони", заявява "Трансперънси интернешънъл".

Организацията изразява особена тревога във връзка с данните за корупцията в Ливан и Йемен, но откроява като лъч на надежда сред деветте страни и територии Тунис - единствената страна от Арабската пролет, която не е залитнала към хаос или диктатура, отбелязва пред АФП Корали Принг, автор на доклада. "Мнозина там мислят, че могат да направят нещо против корупцията" на съответното равнище, казва тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаб земен трус край Нова Загора
Слаб земен трус край Нова Загора
Забраняват дронове над София до 6 май
Забраняват дронове над София до 6 май