България остава на последно място по брой донори на един милион души население, но това е организационен проблем на здравната система, а не отразява нежеланието на обществото да се пристъпва към донорство. Това заявиха в студиото на сутрешния блок на БНТ водещите трансплантационни хирурзи от ВМА проф. Никола Владов и доц. Ивелин Такоров.

България все още е на последно място по брой донори на 1 млн. души и вбъдеще това едва ли ще се промени. Донорството е функция на цялостната система на здравеопазването, а тя не е в особено добро състояние. Това изтъкна проф. Никола Владов, началник на клиниката но чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА.

проф. Никола Владов, началник на клиниката но чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА: В България има прекрасни екипи по трансплантация и резултатите са абсолютно съпоставими с тези от страните по света. Процентът на починалите и следоперативните усложнения е абсолютно съпоставим. Не е съпоставим единствено броят на донорите на един милион души население.

Когато една система се остави да работи без контрол, тя лесно запада. Агенцията по трансплантацията е ортганът, който трябва да изисква от реанимационните звена по-скоро да се реализират донори, а в момента всичко почива на доброволни начала, заяви доц. Ивелин Такаров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия във ВМА.

доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия във ВМА: Ако погледнете на картата, всички донори идват от няколко трансплантационни центъра.

Проф. Владов подчерта, че все още не е била организирана среща с новия директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Проблемът с малкото донори е чисто организационен, а не е проблем на обществото, тъй като през последните години няма реализиран отказ на близки на починал с мозъчна смърт, изтъкна доц. Такоров.

Джони Велинов - 10 години живот след трансплантация

Джони Велинов - 10 години живот след трансплантация

Легендарният вратар на ЦСКА и на Националния отбор Георги Велинов застана пред камерата ни, за да ни разкаже за втория живот, който живее след транспл...