В Германия стачка на служителите по сигурността опразни регионални летища и предизвика хаос във въздушния транспорт на страната. Протести блокираха ключовите международни летища във Франкфурт и Мюнхен. Стотици полети са отменени, хиляди пътници са възпрепятствани. Стачката ще продължи до полунощ.

Синдикатите на служителите, които контролират багажите, пътниците и товарите, оказват натиск върху работодателите да изпълнят исканията им за значително увеличение на заплатите. В момента възнагражденията варират - от 2500 евро в Източна Германия до 2700 евро в Западна. Профсъюзите водят битка за уеднаквяване или 3200 евро за всички.

Бенямин Блашер, синдикалист: Работодателите имат осем дни, за да предложат добра оферта. Досега не са го направили, така че са надяваме този предупредителен сигнал да достигне до тях.

Само че работодателите се чувстват под натиск. Германските власти са оставили по летищата тази дейност да се върши от частни фирми. Техните собственици предлагат поетапно увеличение в рамките на пет години. Също така възнамеряват повишението да бъде по-голямо за тези с по-малки доходи. Синдикатите го отхвърлят. Затова от 21 декември преговори не се водят. Предстоят разговори на 23 януари в Берлин, които профсъюзите подгряват със стачки.

Отменени са полети от Летище София до Франкфурт и Хамбург поради стачка

Отменени са полети от Летище София до Франкфурт и Хамбург поради стачка

Отменени са полети от Летище София до Франкфурт и Хамбург поради стачка в Германия, съобщиха от пресцентъра на летището.