НОВИНИ

Транспортна блокада в София заради срещата на върха ЕС - Западни Балкани

Закъснения на градския транспорт и големи задръствания се очакват от утре в София заради срещата на върха, в четвъртък и неформалните разговори и срещи, които предхождат събитието утре. От Столичната община призоваха да оставим личните си автомобили и придвижването да става с градския транспорт. Центърът за градска мобилност има план как да "навакса" закъсненията в разписанието.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:02, 15.05.2018
5074
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Заради срещата на върха затворени за движение ще бъдат улици и булеварди в центъра на София, както и част от квартал "Лозенец" в района на бул. "Джеймс Баучер" между бул. "Черни връх" и улица "Червена стена".

Драконовски ще бъдат мерките за сигурност около и в хотелите, където ще отседнат дипломатите. Паркирането около тях е абсолютно забранено.

На територията на охраняваните зони няма да се допускат външни лица освен работещия персонал, който ще се проверява на място.

Борислав Муеров, началник на "Охранителна полиция" в СДВР: "Всички останали търговски и увеселителни заведения ще бъдат използвани само от гостите на хотела. Външни лица няма да бъдат допускани."
;

Строго охраняван ще бъде и районът около резиденция Бояна, където в сряда ще бъде забранено паркирането. Забраната важи и за улиците в близост до София Тех Парк, където ще се проведе официалната вечеря с лидерите на Европа и Западните Балкани. В четвъртък напълно спряно ще бъде движението по бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Пенчо Славейков".

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта на София: "Движението въпреки организацията и всички усилия, които колегите ще направят по организиране на движението наистина очакваме то да бъде много силно затруднено."
Борислав Муеров, началник на "Охранителна полиция" в СДВР: "Ще има доста голямо полицейско присъствие на всички уязвими места по направление. Това не трябва да притеснява гражданите."
;

При преминаването на делегациите движението по основните направления ще се спира за кратко. Около НДК мерките за сигурност остават същите както досега.

Борислав Муеров, началник на "Охранителна полиция" в СДВР: "Свободното придвижване на граждани няма да се затруднява в случаите, когато самите делегации са на място и започнат работа."
;

В четвъртък трафикът ще бъде усложнен допълнително и от протеста на превозвачите. Те планират да паркират камионите си между 4-и и 7-и километър на бул. "Цариградско шосе". От общината заявиха, че машините ще са разположени в дясната лента на булеварда, постигнато е съгласие да не се пречи на движението на градския транспорт. Протестът трябва да продължи до 17:00 часа, когато камионите ще се изтеглят. От общината очакват заради транспортната блокада градския транспорт да се движи със закъснение.

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта на София: "Най-основно маршрутите са два. Единият на 4-ти километър да завъртят посоката и да се изтеглят по бул. "Цариградска шосе". Другият е през квартал "Слатина" в източна посока да започнат своето изтегляне. Ние сме направили съответната организация с диспечерите на Центъра за градска мобилност, така че, когато се натрупат закъснения на автобусите и превозните средства на градския транспорт да имат готов план за действие, по който да бъдат наваксвани."
;

Със сигурност най-бързия начин за придвижване в центъра на столицата ще бъде метрото. За това от Столична община призовават, при възможност, поне за два дни да слезем от колите.

В навечерието на срещата на върха беше променена и визията на Националния дворец на културата. Нов облик получиха пътеката за пристигане, позицията за ръкостискане и основната зала за пресконференции. Алпинисти почистиха фасадата на сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тридневен траур в Палестинската автономия и втори ден на сблъсъци
Тридневен траур в Палестинската автономия и втори ден на сблъсъци
ДРУГИТЕ новини: Възвишение официално в мрежата
ДРУГИТЕ новини: "Възвишение" официално в мрежата