НОВИНИ

Стачка блокира Атина за 24 часа

24-часова стачка блокира днес гръцката столица Атина. Засегнати са трамваите, метрото, автобусния и тролейбусния транспорт. Няма да работят и корабите на пристанище Пирея. От Външното ни министерство препоръчват на българските граждани, пътуващи до Атина, да потърсят алтернативни начини за придвижване и да се информират предварително за ситуацията на място.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
12:18, 18.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Истински транспортен хаос настъпи в столицата Атина. Всички видове градски транспорт са блокиране от стачкуващите. Единственият възможен начин за придвижване са личните автомобили.

Хиляди хора закъсняха днес за работа, много не отидоха.

Моряците и докерите по присатнищата с в стачка, което блокира фериботни линии и товарни кораби. Много хора не са били информирани за стачката и чакат по пристанищата.

Недоволни пътници има по гарите. Железопътната компания предварително съобщи, че няма да участва в стачката. Хората си резервираха пътувания и минути преди началото на стачката спряха всички влакове.

Стачкуват не само от транспортния сектор. В протеста участват държавни служители, лекари в държавните болници, работещите в общините. Всички медии, включително и държавната телевизия, прекъснаха програмите си.

Недоволството и напрежението е много голямо, защото законопроектът, който се обсъжда в парламента предвижда социални реформи като увеличаване на възрастта за пенсиониране на 67 години, при необходими 40 години трудов стаж. Опозицията предупреждава, че в социалните промени се предвижда отново орязване на пенсии, увеличаване на средствата за осигуряване. Това са теми, които засягат всички в Гърция, затова хората пак са на демонстрации.

Правителството обвинява опозицията, че подстрекава към стачки и естествено преди всичко - "Сириза". Но въпросът е социален. Гърците преминаха през най-тежките години на кризата и не виждат перспектива въпреки оптимистичните прогнози на правителството.

До няколко дни парламентът ще приеме тези промени и мерки, защото са достатъчни само гласовете на управляващата партия. И въпреки това гърците стачкуват. Предупреждават депутатите да отхвърлят проекто закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха мъж и жена с над 1 кг хероин край Пловдив
Арестуваха мъж и жена с над 1 кг хероин край Пловдив
Хронология на взривовете на боеприпаси от началото на година
Хронология на взривовете на боеприпаси от началото на година