НОВИНИ

Транспортният министър се срещна с председателя на ЕП заради пакет „Мобилност“

Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали пакетът „Мобилност 1“ ще бъде приет. Министърът на транспорта Росен Желязков е в Страсбург и днес се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Тема на разговора са спорните текстове в пакета. Разговорът беше организиран в лично писмо на Премиера Бойко Борисов до Таяни.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 14.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

По темата за пакет „Мобилност 1“ определено в момента дипломацията също е на ход. Транспортният министър Росен Желязков е отправил следното послание по време на срещата си с Антонио Таяни - „да“ на Европа, която спазва правилата, „не“ на евроскептицизма, въпреки нарушаването на правилата“.

След като миналата седмица в Комисията по транспорт на Европарламента беше прието само едно от трите досиета по пакета „Мобилност“, днес българският министър Желязков подчерта, че когато две от три предложения не са приети, няма как да бъде разгледана цялата законодателна инициатива в този момент и от този парламент.

И допълни, че спорните текстове в пакета не са само български проблеми, а са проблеми на периферните държави.

;

За бъдещето на пакета мобилност са възможни три сценария. Първият: да се внесе за гласуване предложението, което е прието от транспортната комисия. Вариант номер две: да се внесе целият пакет за мобилност, независимо от неприетите 2 досиета.

Росен Желязков, министър на транспорта: Внасянето и налагането със силата на мнозинството би било много лош сигнал. Лош сигнал, който ще увеличи евроскептицизма в Европа, който ще раздели Европа отново на страни, които считат, че са страни от втора скорост. Как това ще повлияе на отношението на 30 % от избирателите в ЕС.


;

Тук идва сценарий номер 3 - най-желаният от България: приемането на пакета да бъде отложено за следващия европарламент.

Росен Желязков, министър на транспорта: Разчитаме този законодателен пакет да бъде внесен наново с други докладчици в другия парламент. Ние не казваме, че Европа няма нужда от общо законодателство по темата, ние казваме, че това, което е предложено още 2017 г. и което разделя държавите в момента, не е пропорционално и е дискриминативно.

Очакванията са Антонио Таяни да предаде исканията на България и останалите държави от периферията на съюза на лидерите на политическите семейства в Европейския парламент в най-кратък срок.

;

След като министър Желязков вече се срещна с Манфред Вебер - председател на ЕНП, довечера ще има среща и с председателя на социалисти и демократи, така че дипломатическите ходове на нашата страна продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп предупреди Турция да не напада кюрдите в Сирия
Доналд Тръмп предупреди Турция да не напада кюрдите в Сирия
Движение „България на гражданите“ настоява за широка дясна коалиция за изборите
Движение „България на гражданите“ настоява за широка дясна коалиция за изборите