Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали пакетът „Мобилност 1“ ще бъде приет. Министърът на транспорта Росен Желязков е в Страсбург и днес се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Тема на разговора са спорните текстове в пакета. Разговорът беше организиран в лично писмо на Премиера Бойко Борисов до Таяни.

По темата за пакет „Мобилност 1“ определено в момента дипломацията също е на ход. Транспортният министър Росен Желязков е отправил следното послание по време на срещата си с Антонио Таяни - „да“ на Европа, която спазва правилата, „не“ на евроскептицизма, въпреки нарушаването на правилата“.

След като миналата седмица в Комисията по транспорт на Европарламента беше прието само едно от трите досиета по пакета „Мобилност“, днес българският министър Желязков подчерта, че когато две от три предложения не са приети, няма как да бъде разгледана цялата законодателна инициатива в този момент и от този парламент.

И допълни, че спорните текстове в пакета не са само български проблеми, а са проблеми на периферните държави.

Транспортните правила остават без промяна, в Брюксел протестираха превозвачи

Транспортните правила остават без промяна, в Брюксел протестираха превозвачи

Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли днес два от докладите от пакета „Мобилност“ и прие един от тях, свързан с искането камионите д...

За бъдещето на пакета мобилност са възможни три сценария. Първият: да се внесе за гласуване предложението, което е прието от транспортната комисия. Вариант номер две: да се внесе целият пакет за мобилност, независимо от неприетите 2 досиета.

Росен Желязков, министър на транспорта: Внасянето и налагането със силата на мнозинството би било много лош сигнал. Лош сигнал, който ще увеличи евроскептицизма в Европа, който ще раздели Европа отново на страни, които считат, че са страни от втора скорост. Как това ще повлияе на отношението на 30 % от избирателите в ЕС.


Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали ще приемат пакета „Мобилност“

Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали ще приемат пакета „Мобилност“

Между 21 и 31 януари ще стане ясно дали пакетът "Мобилност 1" ще бъде приет. Днес министърът на транспорта Росен Желязков разговаря в Страсбург на чет...

Тук идва сценарий номер 3 - най-желаният от България: приемането на пакета да бъде отложено за следващия европарламент.

Росен Желязков, министър на транспорта: Разчитаме този законодателен пакет да бъде внесен наново с други докладчици в другия парламент. Ние не казваме, че Европа няма нужда от общо законодателство по темата, ние казваме, че това, което е предложено още 2017 г. и което разделя държавите в момента, не е пропорционално и е дискриминативно.

Очакванията са Антонио Таяни да предаде исканията на България и останалите държави от периферията на съюза на лидерите на политическите семейства в Европейския парламент в най-кратък срок.

Светослав Малинов: Гласуването на пакет "Мобилност" трябва да бъде отложено

Светослав Малинов: Гласуването на пакет "Мобилност" трябва да бъде отложено

Най-силният момент за решаване на проблемите около пакета "Мобилност" беше Българското европредседателство. Това коментира в "Още от деня" евродепутат...

След като министър Желязков вече се срещна с Манфред Вебер - председател на ЕНП, довечера ще има среща и с председателя на социалисти и демократи, така че дипломатическите ходове на нашата страна продължават.

Манфред Вебер ще посети България на 19 май

Манфред Вебер ще посети България на 19 май

Водещият кандидат на Европейската народна партия за председател на следващата Европейска комисия - Манфред Вебер ще посети България на 19 май, съобщих...