Двупосочното транзитно преминаване през Шипченския проход ще бъде ограничено заради тържествата на връх Шипка по случай Националния празник, съобщиха от Пътната агенция.

От 22 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково - Казанлък и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково - Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (път I-5 с път I-6).

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

На 3 март от 5:30 ч. до 13 ч. движението ще е еднопосочно движение на от Габрово и от Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово. От 13 ч. до 18 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и до Габрово.

Алтернативен маршрут за връзка между Северна и Южна България е Троянският проход, през който е разрешено преминаването на превозни средства до 12 тона.