НОВИНИ

Трасето за втори лифт в Банско ще минава само през концесионна територия

Трасето на идейния проект за изграждането на втора кабинкова линия над Банско ще минава само през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона. Това съобщи концесионерът на ски зоната в курортния град. Уверенията са, че горските площи, през които ще премине новото трасе, са само 0,017 % от територията на Национален парк „Пирин".

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:05, 02.01.2018
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Концесионерът на ски зоната обясни, че след проведени анализи и проучвания е станало ясно, че това е най-добрият възможен вариант, който ще реши проблема с опашките, освен това е най-екологичносъобразното решение. Намерението е да се изгради втора десет местна кабинкова въжена линия, с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км.

От управата на ски зоната казаха, че срещу всяко премахнато дърво ще се засадя пет нови дървета, на посочено от Дирекцията на парка място. Вижте повече в следващия репортаж, къде точно се предвижда изграждането на втората кабинка.

Проектът за новата кабина предвижда да има начална станция, която да бъде в непосредствена близост до тази на сега действащия лифт. Трасето от нея до междината станция, която е разположена в местността "Чалин валог", ще се движи почти успоредно на настоящата. След междинната станция новото трасе продължава до другия естествен център на ски-зоната - местността "Шилигарника".

Иван Обрейков, директор-мениджър на Ски център Банско: Почти няма дървета, които трябва да се премахнат по това трасе. Трасето ще бъде около 5.8 км. 1/3 от него не е залесена така че за стълбовете няма нужда да се премахват дървета. Тези дървета, за които толкова се говори в тази местност са бял бор, ела, смърч. Има няколко мури, но не са вековни - важно да уточним. Това е по информация на НП „Пирин", ние не ги определяме, това е тяхно задължение.

С изграждането на втори лифт ще могат да се разделят туристите и да бъде решен проблема с опашките на "Бъндеришка поляна".

През почивните дни отново се извиха големи опашки пред началната станция на лифта. Най-много хората чакаха на 31 декември.

Ивет Нейчева: Към 12.20 се наредихме да си купим карти за лифта и към 13.30 вече се придвижвахме към лифта
Дани Моксен: На 31 имаше доста хора ама днеска си направихме сметката и беше по-добре. Дойдохме малко по-раничко.

В края на миналия месец жители на Банско и региона, излязоха на протест, за да подкрепят решението на правителството да се даде зелена светлина за изграждането на втори лифт. В София пък бяха организирани контрапротести на представители на екоорганизации, които се обявиха против изсичането на Пирин и презастрояването на планината.

От община Банско има задължението да изработят устройствен план за ски зоната, който ще трябва да мине през екологична оценка. На 4 януари е предвиден протест на еколози в София срещу промяната на Плана за управление на Национален парк "Пирин". В същия ден от 18 часа жители на Банско и региона ще се съберат отново на главен път Е 79, край Симитли, за да изразят за пореден път желанието си има втори лифт в курорта, за да има и туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телата на петима души, сред които и дете, са открити в къща в Нови Искър
Телата на петима души, сред които и дете, са открити в къща в Нови Искър
5% отстъпка при подаване на данъчна декларация до 31 януари
5% отстъпка при подаване на данъчна декларация до 31 януари