НОВИНИ

Трайчо Трайков е кандидатът на Реформаторския блок за президент

Бившият министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ - Трайчо Трайков, е кандидатът на Реформаторския блок за президент. Вицепрезидент ще бъде ген. Съби Събев. Това реши днес след двучасова среща в централата на БЗНС Председателския съвет на Блока.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:45, 01.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Кандидатурите трябва да утвърди и Изпълнителния съвет на коалицията. Очаква се това да стане на следващото му заседание, на което ще бъде поканен и Трайчо Трайков. Кандидатурите на реформаторите бяха четири- Трайчо Трайков, Велислав Минеков, ген. Съби Събев и Гроздан Караджов. Всички формации от блока за гласували за Трайчо Трайков и за ген. Събев, каза председателят на предизборния щаб на коалицията Найден Зеленогорски и всички партии ще работят за тяхното избиране. На втория тур ГЕРБ и Реформаторите ще подкрепят този кандидат, който отиде на балотаж, каза още Зеленогорски.

Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на РБ
Да предложи на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок да утвърди кандидатурата на г-н Трайчо Трайков за президент на Р България на президентските избори, а за вице на този етап смятаме ,че най-доброто решение е това да бъде ген. Съби Събев. Само че искам да направя уговорката,че процедурата беше Председателския съвет да предложи решение на Изпълнителния съвет, което решение трябва да бъде утвърдено от ИС. Така че на следващия ИС, не мога да ви кажа на коя дата ще бъде ние ще поканим г-н Трайчо Трайков.
- Това решение беше ли взето с консенсус ?
- Да.
;

Минути след декларираното единство стана ясно ,че Лукарски е против . Пред вестник 24 часа той заяви ,че кандидатурата на Трайков е мимикрия , бившият министър бил скрит опозиционер, а реформаторите са част от управлението. Според Лукарски било по-добре всички министри на Реформаторския блок да подадат оставки и да издигнат професор Минеков като кандидат-президент, който поне бил отявлен опозиционер. В телефонен разговор от пресцентъра на СДС казаха за "По света и у нас" ,че лидерът на СДС ще оповести официалната си позиция на 7 септември на Изпълнителния съвет на блока. От централата на Движение "България на гражданите " пък обясниха, че целта на Лукарски всъщност била отново да се постави на масата кандидатурата на Гроздан Караджов, нещо, с което не е съгласна пък самата Кунева. Оттам обясниха, че на гласуването днес гласът на СДС "за" Трайков е дал заместникът на Лукарски Любен Петров. По-късно от СДС излязоха с официална позиция - Лукарски се изказал иронично пред вестника ,но не бил добре разбран.

Костадин Марков - заместник-председател на СДС
Ако г-н Трайков е обединителната фигура за Блока СДС ще го подкрепи категорично. Това е позицията на СДС.Мисля, че г-н Лукарски е дал едно иронично изявление и тази ирония не се разбрала от журналиста, който го е интервюирал и това изявление е било по-скоро в посока да се провокира бързо решение на проблема с кандидат-президента, защото това протакане вече не устройва никого. Просто тази ирония не е била разбрана и затова се е получило. БНТ Т.е. СДС е зад кандидатурата на Трайчо Трайков? Да ,СДС е зад кандидатурата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македония с нов вътрешен министър и нови директори на спецслужбите
Македония с нов вътрешен министър и нови директори на спецслужбите
Задържаха трима афганистански каналджии в Бургаско
Задържаха трима афганистански каналджии в Бургаско