НОВИНИ

Трайчо Трайков: Около 3 млрд. лева са надплатени за газа за 10 години

Става дума за това как "Газпром" се е държал с клиентите си в Централна и Източна Европа и от тук какво ще се промени в бъдеще. Най-просто казано това представлява становището по делото на ЕК срещу газовата компания. Това заяви Трайчо Трайков от "Нова Република" в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 27.04.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Европейската процедура започна през 2012 г. по оплакване на Литва.

Полша твърди, че е най-ощетена от надвзети суми и иска ЕК да наложи глоба, а не само да се фокусира върху бъдещите отношения с "Газпром". Компенсациите за миналото са доста важни и за България, ако се върнем до 2006 г. са надплатени 3 млрд. лева., ако имаше нормален пазар.

Моментът е уникален, никога в отношенията си с "Газпром" не сме били от силната страна. Сега сме ЕС срещу Русия, "Газпром" признава, че те не са се държали добре, заяви Трайков.

По думите му едва през последните 2 години цената на газа в България е сравнима с цените в Западна Европа, но това се дължи на по-ниската цена на нефта в световен мащаб.

Дори и сега формулата, по която се определя цената на газа, е тайна. В тази формула има базова цена, за България е два пъти по-висока тази компонента, която е обвързана с цената на нефта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу противоракетния щит ТААД в Южна Корея
Протест срещу противоракетния щит ТААД в Южна Корея
Палатков лагер пред общината в Стара Загора в защита на парк Бедечка
Палатков лагер пред общината в Стара Загора в защита на парк "Бедечка"