НОВИНИ

Трайчо Трайков: Проектът АЕЦ "Белене" не е жизнеспособен

БАН оповести доклада си, в който каза при какви параметри АЕЦ "Белене" е жизнеспособен проект. Според данните централата би била печеливша, ако е на стойност по-ниска от 10,5 милиарда евро, а собственият капитал, инвестиран и стратегическия инвеститор, е до 30%. Останалата част трябва да се финансира от заем с лихва не по-висока от 4.5%. ГЕРБ предложиха да отпадне давността за разследване на престъпленията, свързани с приватизацията. Партиите ДСБ, "Да, България", форматът "Нова република", "Зелените" и ДЕОС обявиха в събота обща инициатива "Български манифест за Европа". Гост в студиото на "Денят започва" беше Трайчо Трайков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:07, 20.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Трайчо Трайков: Доста превратно отразяване се получи на темата АЕЦ "Белене". Всъщност при представянето на доклада представителя на БАН положи завидни усилия заключенията му да звучат позитивно. Но позитивното, което той посочи, нямаше нищо общо с резултатите от самия доклад. Той каза, че при всички останали условия проекта не е жизнеспособен. А при изброените на ВАС има и сценарии, които да го направят жизнеспособен. Той не е жизнеспособен, но тъй като са ни платили 2 милиона лева кога ще бъде жизнеспособен, смятаме че има възможности при спазването на тези условия. Само, че най-важното нещо, за да можем да преценим дали и до колко това е така, е този доклад да бъде представен за обсъждане, както се случи миналия път с доклада на Ейч Би Си.

При други обстоятелства след едно от въвеждащите изречения, които направи проф. Тасев от името на БАН, като икономист аз бих спрял да го слушам по-нататък, защото той каза: в нашия анализ сме изследвали всички възможни варианти. Естествено, че не са, защото това не е възможно. Изследвали са определен обсег и това, което се знае от преди официалното представяне от 90-те няма нито един, при който проекта да е жизнеспособен, обясни още Трайчо Трайков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Президентът Румен Радев поздрави Григор Димитров за триумфа
​Президентът Румен Радев поздрави Григор Димитров за триумфа
Ангел Попов: Контролът върху шофьорите, превозващи пътници, е много сериозен
Ангел Попов: Контролът върху шофьорите, превозващи пътници, е много сериозен