НОВИНИ

Трайков: "Нова република" предвижда икономически ръст от 6-7% при честна среда

В програмата на "Нова република" предвиждат действията им да доведат до растеж от сегашните около 3% до 6-7% устойчиво. Сегашният ръст се дължи на три външни фактора: евтиното евро, евтините горива, конфликта в Близкия изток, където изнасяме оръжие. Това каза в "Още от деня" говорителят на "Ноа република" Трайчо Трайков

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 15.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Трайков представи икономическата програма на " Нова република" като обърна внимание, че всяка година държавата губи десетина милиарда лева и предлагат редица мерки, които да предприеме бъдещата законодателна и изпълнителна власт, за да върнат обратно поне половината от тях. И тези 5 млрд. лв. ще вложат за образование, драстично облекчаване на средата за бизнес - на малкия и среден бизнес, мерки в енергетиката, в земеделието, в целия спектър на икономическия живот.

700 лв. пенсия в рамките на един мандат, двойно увеличение на доходите на учителите и ръст с една трета на доходите на чиновниците - част от обещанията в програмата. Трайчо Трайков подчерта, че веднага може да направи връзка между числата - двойното увеличение на учителските заплати в рамките на един мандат са 1 млрд. и 400 млн. лв. - само от обществените поръчки годишно се губят около 3 млрд. лв., ако успеят да хванат два от тях, това са учителските заплати за цял мандат. Това ще стане чрез електронизация на процеса и отделяне на кандидатите от изпълнителя, възложителя и Министерския съвет. За новоотпусната средна пенсия в размер на 700 лв. до края на мандата - съвсем нормално е и като начин за финансиране, но най-вече не е нормално България да продължи да бъде най-бедната, с най-ниски доходи.

Трайков заяви, че българската икономика има потенциал да се развива доста добре. В програмата на Нова република предвиждат действията им да доведат до растеж от сегашните около 3% до 6-7% устойчиво. Сегашният ръст се дължи на три външни фактора: евтиното евро, евтините горива, конфликта в Близкия изток, където изнасяме оръжие. Плюс успехите на редица малки фирми, които не се борят за обществени поръчки. Трайков убедено заяви, че ако има честна среда и по-малко административна тежест, тогава е напълно възможно този ръст от 6-7% да бъде постигнат, което е още 2-2,5 млрд. годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимство за бременните жени в метрото
Предимство за бременните жени в метрото
Бургас без питейна вода заради голяма авария на магистрален водопровод
Бургас без питейна вода заради голяма авария на магистрален водопровод