НОВИНИ

Изливана е течност от хвостохранилище с тръби в реките Юговска и Чепеларска

Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска, те са със завишено количество на цианид. Замърсяването е в поречието на река Марица. Екоминистърът Емил Димитров пристигна сутринта в района на замърсяването. Предполага се, че евентуалният източник е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки. Образувано е досъдебно производство.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
12:11, 22.02.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

От хвостохранилище е започнал изливат на отровните води. Установено е, че при внезапна проверка на институциите в 5:30 часа тази сутрин са открити тръби, които са вкарани директно в реката и изливат част от течността на хвостохранилището.

Установено е, че в Асеновград отравянето на водите с цианиди е 15 пъти над нормата. Това обаче не пречи да се използва ВИК мрежата в Пловдив, където са излезли проби и там водата за пиене е годна за консумация.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин. Не искаме да плашим никого. Експерти от РИОСВ - Смолян и Басейнова дирекция са установили система от тръби да прелива от хвостохранилището. Водата директно да се зауства в реката, което е недопустимо, защото то,. ако може директно да се заусти, няма да има хвостохранилище има и аварии по помпите. Отиваме на място да се запознаем със ситуацията.
Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Вече смятам от това, което се случва, че е умишлено. Предизвиква се умишлено и се цели някаква дестабилизация.
Атанас Марински - директор на фирмата: Не може да има извършваме такива зауствания нерегламентирано, казах ви всичко е тук и се вижда. Никой не ми се е обадил, случайно разбрах, че има цианиди в реката и извиках лабораторията на КЦМ, за да видим какво става.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство. Продължава проверката на полицията и прокуратурата.

Борис Михов - Районна прокуратура - Асеновград: Деянието е криминализирано. Към момента се разследва и тепърва ще се разбере как точно е извършено замърсяването, но то е факт и при всички положение произтича от нещо. По какъв начин е предмет на разследване - кой е отговорен и кой го е допуснал или го е направил нарочно. В длучая има и двете форми на изпълнителното деяния - допуска, един вид не полага необходимата грижа и в следствие на това настъпват тези вредни последици.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичен автотранспорт: По случая с детето шофьорът се е обадил на диспечерите
Столичен автотранспорт: По случая с детето шофьорът се е обадил на диспечерите
Два смъртни случая на коронавируса в Италия
Два смъртни случая на коронавируса в Италия