НОВИНИ

Тръмп назначи генерал Макмастър за съветник по националната сигурност

Ветеран от Ирак и Афганистан е новият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп. Изборът на Хърбърт Реймънд Макмастър продължава тенденцията Тръмп да разчита на висши офицери в сферата на националната сигурност, пише американската преса. Генералът ще замести Майкъл Флин, уволнен след разкритие за разговор с руския посланик в САЩ.

Фани Аронова
от Фани Аронова
10:41, 21.02.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Генерал лейтенант Хърбърт Реймънд Макмастър е изградил кариерата си на бойните полета във войните в Ирак и не е назначаван във Вашингтон или в Пентагона. Той е смятан за един от водещите интелектуалци в американската армия. Доналд Тръмп обяви избора в частния си курорт в Палм бийч, заедно с Макмастър и Келог, който заемаше временно длъжността.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Той е човек със страхотен талант и огромен опит. Високо уважаван е от всички сред военните и за нас е чест да работим с него. Той познава отдавна генерал Кийт Келог и те ще работят заедно. Кийт ще бъде началник на кабинета на Съвета по национална сигурност.

Макмастър е известен с това, че не търпи много авторитети. Преди време е написал книга с критики към поведението на висшите военни по време на войната във Виетнам, припомня пресата. Има коментари и за вчерашните протести под мотото "Денят не на моя президент". Те не достигнаха мащаба на протестите след встъпването в длъжност на Тръмп преди месец, но хиляди хора излязоха на улицата във Вашингтон, Чикаго, Атланта и други големи градове. Те носеха плакати с надписи "Подкрепете конституцията сега" и скандираха призиви за отстраняване от длъжност на Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят тунела под Стария град в Пловдив през нощта
Затварят тунела под Стария град в Пловдив през нощта
Спад на туристите в Париж заради тероризма
Спад на туристите в Париж заради тероризма