НОВИНИ

Треска в Холивуд: Връчват наградите "Оскар" на юбилейната 90-та церемония

В Холивуд тече трескава подготовка в последните часове преди 90-та юбилейна церемония по раздаване на наградите "Оскар". Най-престижното филмово отличие е кулминацията на сезона на наградите. Кои са номинираните, кой е с най-големи шансове да получи заветната статуетка и ще бъдат ли политизирани и тези Оскари? Отговорите потърси Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:07, 04.03.2018
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Червеният килим вече е опънат. Холивудските знаменитости са готови с бляскави тоалети за още по-бляскавата церемония. Тръпнещите от вълнение номинирани вече са написали благодарствените си речи. Но малцина ще си тръгнат със златната статуетка.

Годината беше сред най-тежките в света на шоубизнеса, а скандалите следваха един след друг. По традиция "Оскар"-ите са наградите, натоварени с най-много политически послания Движенията Me Too и Time's Up за равенство между половете обаче избраха да нямат дрескод за "Оскар"-ите, подобно на черните тоалети за "Златните глобуси" и бели рози за наградите "Грами".

За втора поредна година водещ ще бъде - Джими Кимъл, който също заяви, че макар и да е неизбежно скандалите да намерят своето място и на "Оскар"-ите, то той ще заложи на повече хумор и повече кино. Защото именно това е в основата на тази вечер - дългогодишните усилия на работещите във филмовия бизнес и мечтата за наградата "Оскар".

А кои всъщност са тазгодишните мечтатели? 9 летни ще се борят в категорията за най-добър филм. Военната драма "Дюнкерк" на Кристофър Нолан е водач с 8 номинации и фаворит за наградата.

Големи са шансовете и на "Три билборда извън града". Останалите претенденти са "Най-мрачният час" на Джо Райт, "Призрачна нишка" на Пол Томас Андерсън, "Призови ме с твоето име" на Лука Гуаданино, "Формата на водата" на Гийермо дел Торо, който е и фаворит да спечели "Оскар" за режисура. "Бягай" на Джордан Пийл, "Вестник на властта" на Стивън Спилбърг и "Лейди Бърд" на Грета Гъруиг, която е и едва петата жена, получила номинация за най-добър режисьор.


;

След миналогодишния гаф, при който обявиха мюзикъла "Ла ла ленд" за победител, вместо драмата "Лунна светлина", актьорите Уорън Бийти и Фей Дънауей получиха втори шанс и тази година отново ще връчват наградата "Оскар" за най-добър филм.

24 са категориите, в които ще се раздават награди на церемонията в Долби Тиатър. Както винаги всички очакват да чуят кои са отличените за главна мъжка и главна женска роля.

За най-добра актриса ще се борят Сали Хокинс, Марго Роби, Сирша Ронан, Франсис Макдорман и Мерил Стрийп със своята 21-ва номинация. Фаворит за "Оскар", обаче, е Макдорман за драмата "Три билборда извън града".

Дензъл Уошингтън и тази година е в списъка на потенциалните носители на приза "най-добър актьор". Останалите претенденти са Даниъл Дей-Люис, Тимъти Шаламет и Даниел Калууя.

Британецът Гари Олдман, за когото е почти сигурно, че ще получи първия си "Оскар" за ролята си на Уинстън Чърчил в "Най-мрачния час".

Едно нещо е съвсем сигурно за 90-тата церемонията по раздаване на наградите "Оскар" - ще бъде бляскава, много бляскава. Само в декорите ще има 45 милиона кристали "Сваровски. Почит към различните епохи от историята на киното и връщане към истинския холивудски блясък, такъв, какъвто всъщност трябва да бъде, обещават организаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анонимно дарение за позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец
Анонимно дарение за позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец
Гвардейските ученически отряди възпитават младите на любов към отечеството
Гвардейските ученически отряди възпитават младите на любов към отечеството