Базирана в Сеул компания твърди, че е открила потънал руски военен кораб край Южна Корея, който е превозвал злато за 130 милиарда долара. Съобщението беше посрещнато с недоверие от изследователи и от корейските власти. Проучването на останките от кораба продължават.

Компанията с адрес в Сеул възлага големи надежди, че е попаднала на истинска златна мина край южнокорейските брегове. Нейни експерти смятат, че това е корпуса на руския броненосен крайцер "Дмитрий Донски", построен през 80-те години на 19-и век. Потопен е от японски военни кораби през 1905-та, а на борда му е имало 200 тона злато. Досега никой не е видял кадри със златото. Но гмуркачи със специална дълбоководна техника изследват кораба и твърдят, че става дума именно за "Дмитрий Донски".

Видях част от името. Не цялото, но част от него. И можем да кажем, че корабът е този.

Корейският държавен институт по океанология оспори съобщението, като заяви, че е открил потъналия кораб още през 2003-та година. Южнокорейска строителна компания също твърди, че е открила крайцера "Дмитрий Донски". Но и в тези случаи не се споменава нищо конкретно за милиардите в злато на борда му.