НОВИНИ

Трескава подготовка за срещата между лидерите на Северна и Южна Корея

Трескава подготовка тече в пограничното село между Северна и Южна Корея, където в петък ще се срещнат лидерите на двете държави. Все още часът на разговорите не е известен, но от Сеул разпространиха някои подробности от организирането на срещата и вечерята.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:22, 25.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Детайли от протокола, сигурността, присъствието на журналистите - в пограничното село Панминчжон делегации от двете Кореи правят последни уточнения за срещата. Утре ще бъде генералната репетиция за събитието. А в петък сутринта севернокорейският лидер ще премине демаркационната линия, за да разговаря с президента на Южна Корея Мун дже ин.

Двамата ще се срещнат в "Дома на мира" - сграда, която е в контролираната от Сеул част от демилитаризираната зона.

Щастлив съм, че срещата ще бъде в Панминчжон. Надявам се, че разговорите ще се окажат добър повод за началото на мирен процес, защото тук ние живеем в най-конфликтната зона.

Около срещата обаче все още има много неизвестни. Не е сигурно дали в Панминчжон ще пристигне първата дама на Северна Корея. Напоследък тя се появява често на публични места. Придружи Ким чен ун и при посещението му в Китай миналия месец.

За срещата между двамата лидери, Пхенян изпраща един от най-добрите си готвачи. По предложение на южнокорейския президент в менюто за вечерята са включени севернокорейски нудли. Ще бъдат сервирани и швейцарски картофени рьощи. Жест на южнокорейците към севернокорейския президент заради твърденията, че е учил в Алпийската държава.

В менюто ще има също морски дарове, месо и ориз от родния град на южнокорейския президент. Тостовете двамата лидери ще дигат с вино от азалии и с мунбаджу - 40-градусова напитка, която произхожда от Северна Корея.

Темата за сближаването между Севера и Юга обаче продължава да разделя Южна Корея. В Сеул протестираха поддръжници и противници на преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичани протестираха заради високи мартенски сметки за парно
Столичани протестираха заради високи мартенски сметки за парно
Засилени мерки за сигурност преди дербито Левски - ЦСКА
Засилени мерки за сигурност преди дербито Левски - ЦСКА