НОВИНИ

Трета поредна нощ на протести в Будапеща

Няколко хиляди души излязоха по улиците на унгарската столица, за да протестират срещу управляващите.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:33, 15.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
трета поредна нощ протести будапеща

Недоволни от правителството на премиера Виктор Орбан се събраха в центъра на Будапеща и изминаха пътя до сградата на парламента. Там ги посрещнаха заграждания и кордон от полицаи, които използваха лютив спрей, за да ги разпръснат. Демонстрантите са недоволни от двата нови закона, приети с мнозинството на управляващата партия Фидес - новият Кодекс на труда и промени в съдебната система.

Ласло, протестиращ: Независимите съдилища са в основата на всичко, затова дойдох днес. Сега на практика ако мнозинството от партията Фидес каже, че си осъден, значи си осъден.
Карола, протестиращ: Няма независими медии в Унгария. Ако човек пусне телевизора, вижда, че наемниците на Сорос и мигранти нападат страната, което е безсмислица. Тук няма мигранти. никой не иска да живее тук. Това, което ме ядосва е, че младите хора не виждат бъдещето си тук. В Германия могат да изкарват три пъти повече пари.

Най-голямо недоволство сред унгарците разпали новият Кодекс на труда, който дава възможност на работодателите да изискват от работниците и служителите си до 400 часа извънреден труд годишно, вместо досегашните 250 часа. Вторият закон създава мрежа от нови административни съдилища, които ще разглеждат случаи, свързани с дейността на правителството, гледани досега от общинските съдилища. Правителството обяви, че така ще се подобри функционирането на системата. Според правозащитници, този закон дава възможност за нарушаване независимостта на съда и политически контрол над него. Протестът премина мирно и не се стигна до сблъсъци с полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел
Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел
Вучич поиска свикване на СС на ООН заради създаването на косовска армия
Вучич поиска свикване на СС на ООН заради създаването на косовска армия