НОВИНИ

Трети ден от фестивала "Ежедневието на средновековен Търновград"

Автентични облекла, оръжие и майсторски пресъздадени възстановки във второто издание на фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград" на историческата крепост Царевец във Велико Търново. Трети ден там продължават възстановките на занаятите, бойните умения и кухнята на средновековните българи. Кулминацията на фестивала беше снощи, когато зад стените на крепостта бяха пресъздадени коронясването на цар Калоян и моменти от епичната битка при Одрин.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
14:15, 02.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

По време на фестивала посетителите на крепостта „Царевец" могат отблизо да видят бита и ежедневието на куманите и автентичната юрта, в която в късното Средновековие те са живеели.

Жасмин Първанов - Сдружение „Авитохол": Тя се състои от стени, които са от сглобени пръти и самите пръти могат да се разгъват като хармоника. И всъщност една такава юрта може да се събере на два коня или в една каруца.

Едно от основните бойни умения в Средновековието било стрелбата с лък, разказват реeнакторите, които в продължение на три дни демонстрират уменията си.

Милен Чаморджиев - Национален клуб „Традиция": Стрелбата с лък е свързана с оцеляването на всички хора от древността до навлизането на огнестрелните оръжия, даже и след това, използвана е масово. Използва се за лов, при бойни действия.
Антоний Кисьов - в ролята на Цар Калоян: Чувството е наистина уникално, да се превъплътите в тази епоха, да влезете в този образ на този величествен български мъж и владетел, трябва да се изживее, с думи не може да се опише.
;

Зад стените на крепостта, реeнакторите пресъздадоха и битката край Одрин, когато цар Калоян разгромява латините кръстоносци и пленява император Балдуин Фландърски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 000 почитатели на рока превзеха Пловдив
Над 20 000 почитатели на рока превзеха Пловдив
Безплатна лятна академия за програмисти започва в Бургас
Безплатна лятна академия за програмисти започва в Бургас