НОВИНИ

Трети ден продължават протестите в Полша

Президентът Анджей Дуда започна консултации за изход от политическото противопоставяне в страната, но засега без видим резултат. Кризата възникна около инициатива на управляващата партия Закон и справедливост за ограничен достъп на медиите до работата на парламента - определен брой журналисти от пет телевизии. Пленарната зала от петък вечер остава блокирана от десетки опозиционни депутати. На улицата протестите са вече два - на привърженици на опозицията, но и на привърженици на правителството. Снощи премиерът Беата Шидло заяви, че протестите са израз на нежеланието на опозицията да приеме поражението си на изборите миналата година.

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 18.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Държавният глава Анджей Дуда се срещна с представители на парламентарната опозиция във връзка с полемиката около начина на гласуване на бюджета и разпоредбите за медиите. Вотът бе извън пленарната зала, след като в петък вечер опозиционни депутати блокираха подиума заради решението за ограничаване достъпа на журналисти.

Ришард Петру, лидер на партия Новочесна: "Питаме се дали е имало кворум и дали всички депутати от опозицията са успели да влязат в алтернативната зала. Не мисля, че президентът вижда станалото в много различна светлина."

Опозицията събра днес привържениците си пред Конституционния съд - жест на солидарност с неговия председател Анджей Ржеплински, чиито мандат изтича утре. Той се противопостави на серия от закони на управляващите, парламентарното мнозинство го обвинява, че е превърнал институцията в инструмент на опозицията.

Бронислав Коморовски, бивш президент на Полша: "Оставяме зад себе си трудна, но в много случаи и победна година."

По-късно демонстрация се пренесе пред парламента. Десетки опозиционни депутати остават в пленарната зала с искане за ново заседание и прегласуване на решенията от петък.

Ева Копач, бивш премиер: "И вие и ние сме тук за Полша и за поляците."

Полският парламент се стреми да подобри условията за работа на журналистите, без да ограничава достъпа им до важни събития, заяви председателят на Сената Станислав Карчевски след среща с представители на медиите. Страните са се договорили да продължат разговорите си утре. Тази вечер пред президентския дворец във Варшава се събраха привърженици на управляващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигат обвинения срещу нападателя от берлинското метро
Повдигат обвинения срещу нападателя от берлинското метро
Двама българи са арестувани в Хърватия за трафик на мигранти
Двама българи са арестувани в Хърватия за трафик на мигранти