НОВИНИ

Свидетелски разказ на българи, блокирани на остров Самотраки

Трето денонощие стотици туристи, сред които и много българи, остават блокирани на гръцкия остров Самотраки. Заради силния вятър и бурното море фериботите не могат да достигнат брега. Местните власти вече осигуряват безплатна храна и нощувка на хората. В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.Още за обстановката - вижте в прякото включване на Йоана Миланова.

Милена Кирова
от Милена Кирова Йоана Миланова
17:57, 13.08.2019
Чете се за: 01:17 мин.
По света

За група българи краят на почивката в Гърция се превърна в безкрайно очакване - на ферибот. Николай прекарал седем дни на гръцкия остров Самотраки. На осмия така и не успял да си тръгне.

Николай Николов - турист от България: Първия ден беше ужасно, нали, седяхме 24 часа до колата. И ние неслучайно и спахме до колата заради точно тая причина, че нямаше кой да ни каже, че няма да има ферибот и нали все отлагаха, че ще има, ще има. Всички бяха на пристанището и беше малко изнервено положението. Събота беше последният в 6, оттогава ферибот не е идвал.

В неделя на хоризонта се появила надежда - ферибот. Стигнал съвсем близо - на 100 метра от пристанището, но внезапно обърнал и се върнал. Причината е пак лошото време. И чакането продължило.

Александър Малюк - турист от България: Положението в града като че ли днес вече се нормализира, защото спящите хора по пристанището вече ги няма.

Някои си наели хотел. Други настанили безплатно в сградата на Гимназията и в къмпинга до пристанището. И започнали разходките до пристанището - по няколко пъти на ден.

Николай Николов - турист от България: Тук от три дена примерно, откакто аз чакам плътно вече, денонощно .. за три дни всеки ден ми казват, че ще има ферибот, но информацията се отменя през три часа. Казват първо, че ще има, после, че няма да има...те и те не знаят какво става общо взето.
Александър Малюк - турист от България: Също така проблем е, че трябва колата ти да седи на опашката, за да си пазиш ред и ти никъде не можеш да отидеш без нея.
;

Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

Генерално консулство на България в Солун: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Българските туристи могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения на острова.

Владимир Писанчев - Генерален консул на Република България в Солун: Утре ще пуснат за 600 човека и за 75 автомобила някакъв голям катамаран и ако времето позволява, ако климатичните условия позволяват, ще има още един кораб, който се казва Зефирос - още един ферибот, за да може да приберат хората от острова. Това са последните уверения от гръцките власти.

А докато корабът дойде, на Николай и на останалите блокирани туристи им става само да чакат с поглед към хоризонта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава гасенето на 4 големи горски пожара в Гърция
Продължава гасенето на 4 големи горски пожара в Гърция
ДРУГИТЕ новини: Нова валута на Беглика
ДРУГИТЕ новини: Нова валута на Беглика