НОВИНИ

Дъждовното време и неокосени навреме зелени площи бавят пръскането срещу кърлежи

Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а инфекциозните болести след ухапване от паразита се очаква да надминат тези през 2018. Близо 100 случая на лаймска болест и марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:19, 07.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Пръскането срещу кърлежи започна в 6:30 ч. сутринта в столичния квартал "Хиподрума". До сега това не е било възможно, заради лошото време.

проф. Ива Христова - заместник-директор Национален център по заразни и паразитни болести: Дъждовете съответно отстраняват тези препарати и трябва отново да се повтори.
Цезаринка Илиева - началник отдел "Паразитология" към РЗИ - София: Когато предстоят превалявания обработките спират.
;

Отлагане на пръскане против кърлежи е имало и заради неокосена навреме трева.

Цезаринка Илиева - началник отдел "Паразитология" към РЗИ - София: В една община не бяха възложени към датата на изпълнение мероприятията, за което е съставен един административен акт на районната администрация в лицето на кмета. Общината е голяма, към периферията на София.
;

Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната.

проф. Ива Христова - заместник-директор Национален център по заразни и паразитни болести: Сега е бумът на кърлежовата активност, а бумът на заболяванията предстои юни. Така че докато не стане твърде горещо, както обикновено юли и август ще има десетки ухапани от кърлежи на ден. Пръскането с препарати намалява опасността, но не я ликвидира.

От Столичната здравна инспекция уверяват, че няма възможност фирмите да разреждат препаратите и приготвянето им става на място, в присъствието на техни експерти. И съветват да не стоим в тревните площи, докато те се обработват, както и да не стъпваме по тях поне два часа след пръскането.


Вижте повече от Паулина Найденова в прякото включване в сутрешния блок на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ започна масирани проверки по Черноморието
БАБХ започна масирани проверки по Черноморието
В Централна Сърбия обявиха бедствено положение заради дъждовете
В Централна Сърбия обявиха бедствено положение заради дъждовете