Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а инфекциозните болести след ухапване от паразита се очаква да надминат тези през 2018. Близо 100 случая на лаймска болест и марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната.

Пръскането срещу кърлежи започна в 6:30 ч. сутринта в столичния квартал "Хиподрума". До сега това не е било възможно, заради лошото време.

проф. Ива Христова - заместник-директор Национален център по заразни и паразитни болести: Дъждовете съответно отстраняват тези препарати и трябва отново да се повтори.
Цезаринка Илиева - началник отдел "Паразитология" към РЗИ - София: Когато предстоят превалявания обработките спират.
Тодор Кантарджиев: Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи

Тодор Кантарджиев: Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи

Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи - това коментира в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му по-често в София...

Отлагане на пръскане против кърлежи е имало и заради неокосена навреме трева.

Цезаринка Илиева - началник отдел "Паразитология" към РЗИ - София: В една община не бяха възложени към датата на изпълнение мероприятията, за което е съставен един административен акт на районната администрация в лицето на кмета. Общината е голяма, към периферията на София.
В София започна извънредна обработка против кърлежи

В София започна извънредна обработка против кърлежи

Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази година те са повече заради честите валежи, обясняват ескперти. Те отчитат и ръст на...

Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната.

проф. Ива Христова - заместник-директор Национален център по заразни и паразитни болести: Сега е бумът на кърлежовата активност, а бумът на заболяванията предстои юни. Така че докато не стане твърде горещо, както обикновено юли и август ще има десетки ухапани от кърлежи на ден. Пръскането с препарати намалява опасността, но не я ликвидира.

От Столичната здравна инспекция уверяват, че няма възможност фирмите да разреждат препаратите и приготвянето им става на място, в присъствието на техни експерти. И съветват да не стоим в тревните площи, докато те се обработват, както и да не стъпваме по тях поне два часа след пръскането.


Вижте повече от Паулина Найденова в прякото включване в сутрешния блок на БНТ