Неизвестните около излизането на Великобритания от Европейския съюз поставят много въпроси за реализирането на неговата продукция, но може би ще отвори и нови пазари.

Червени и бели вина, Кот де Русийон или Гренаш - Анди Кук от 13 години прави вино в Южна Франция, което изнася за родната си Великобритания. Рискът за Брекзит без сделка обаче го кара да се огледа за нови пазари, като например Русия и Китай.

Анди Кук, винопроизводител: Британският пазар е важен, работим с четирима вносители. Той е вторият по значимост пазар след Белгия. Годишно за Великобритания изнасяме десет хиляди бутилки годишно на стойност близо 70 хиляди евро.

От лозята на хълмовете край Перпинян Кук и неговите френски партньори успяват да произведат общо 250 хиляди бутилки вино на година. Част от продукцията се реализира в самата Франция, но повечето е за износ.

Анди Кук, винопроизводител: Британският пазар ни носи добри приходи. Ако го загубим, ще трябва да се огледаме за други пазари. Благодарение на търговски изложения, тази година открихме като възможности Русия и Китай.

В случай на Брекзит без сделка търговията между Великобритания и ЕС ще се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация. Според Анди Кук все още не е ясно как ще се отрази това на виното.

Анди Кук, винопроизводител: Вносителите, с които работим, се тревожат какво ще се случи - не само с нашите вина, но избощо с европейското вино. Какво ще се промени по отношение на цените, доставките.

Отвъд бизнеса, в личен план, британецът Анди Кук казва, че ако се наложи, ще придобие френско гражданство.