НОВИНИ

Тревожна тенденция на Бабинден: Болниците отчитат недостиг на акушерки

Днес отбелязваме по стар стил деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Във всички родилни заведения в страната по традиция се извършва ритуалът "миене на ръце" на най-опитната акушерка. Празникът е посветен на "бабите" - жените, които в миналото са помагали на родилките.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:56, 21.01.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В първа АГ болница в София в ритуала участва Теодора Костова, която за близо 35 години като акушерка е изродила над 10 000 бебета.

Теодора Костова - акушерка в САГБАЛ "Света София": Тази професия ми е минала през сърцето. Аз избрах да стана акушерка след като родих. Харесвам тази професия и за миг не съжалявам. Когато видиш очите на една щастлива майка за нас е огромно удовлетворение.

На празника беше и малката Михаела, родена преди 50 дни. Тя е третото дете на акушерка, която смята своята работа за призвание.

Мария Андонова - акушерка в САГБАЛ "Света София": Акушерка съм от 20 години. Това е професия, към която напоследък има голям интерес от младото поколение. Пожелавам успех на всички, да има все повече акушерки и те да остават в България.

На Бабин ден винаги правим равносметка за раждаемостта у нас. Тенденцията е намаляване броя на новородените през последните години. В Първа АГ болница през 2018 г. са се родили 50 бебета по-малко в сравнение с 2017 г.

Според директора на болницата Гергана Коларова, по-ниската раждаемост не е само у нас, а и в цяла Европа. Проблем е и недостигът на акушерки.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в общинската програма за медицински сестри ще има стипендии за подготовка на акушерки, които след това да работят в общинските болници.

И зам.-здравният министър Бойко Пенков коментира проблема като съобщи, че се обсъждат мерки за увеличаване на приема по тази специалност.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: В новия колективен трудов договор дадохме доста по-високи минимални прагове за заплатите на акушерки и сестри и се опитваме в момента през мениджмънта на болниците и с подобряване на финансирането това да се случва.

По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в момента у нас работят над 3500 акушерки, от които 1000 са в пенсионна възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5-годишно дете почина от пневмония, развита след грип
5-годишно дете почина от пневмония, развита след грип
Промени в наредба ще спират несправедливото преместване на ученици
Промени в наредба ще спират несправедливото преместване на ученици