НОВИНИ

Тревожни данни за възпитанието на българските деца

Нови тревожни данни за децата и родителите на Националната мрежа за децата. Старата шеговита максима, че боят изгражда явно съвсем не е избита от главите на мнозина. В сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха Мария Брестничка от Националната мрежа за децата и актьорът Ивайло Захариев - баща и участник в кампанията "Детство без насилие".

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 10.10.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики като пространствена изолация, ненамеса при опасност от нараняване, причиняване на дискомфорт чрез стоене в неудобна поза или подлютяване. Делът на родителите, които системно прилагат подобни практики, е около 25 процента.

"Изследването, което направихме, имаше за цел да проследи тенденциите, защото резултатите бяха сравнени с данни от друго изследване, направено преди 5 години. Голямата разлика е, че близо 90%, тоест практически всички родители си дават сметка, че това не е ефективно средство за възпитание и нанася вреди", каза Мария Брестничка.

"Зад шамара седят изпуснати нерви и невъзможност да решиш проблема вътре в себе си. Освен, че правят бели, децата натискат някакви емоционални бутони в нас, които ние трябва да контролираме. Тогава идват шамарите - когато забравим, че пред стои нашето дете", добави Ивайло Захариев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Велизар Шиваров - да работиш с нобелови лауреати за медицина
Д-р Велизар Шиваров - да работиш с нобелови лауреати за медицина
Адвокат Марковски: Убиецът на Виктория Маринова няма да получи доживотна присъда
Адвокат Марковски: Убиецът на Виктория Маринова няма да получи доживотна присъда