НОВИНИ

Вещите на Мата Хари на търг

Лични вещи на една от най-известните сред шпионите бяха разпродадени на търг. Колко струват вещите на холандката Мата Хари разказва Борис Бъчваров.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
23:00, 28.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още
вещите мата хари търг

Лични писма, поеми и семейни снимки. Това са само част от вещите, които се продават на търг в Амстердам. Събитието е посветено на 100-годишнината от смъртта на шпионката от Първата световна война. Всички тези предмети показват колко динамичен и интересен живот е имала Мата Хари. Самите предмети са оценявани на обща стойност 15 000 евро, но на аукциона бяха продадени за 45 000.

Юлия де Йонг: Тази колекция дава повече светлина върху семейния ѝ живот, децата ѝ, които са починали. Съпругът ѝ, техният брак, който не е бил много добър. Така че много от предметите тук няма да бъдат изложени повече на търг.

Вероятно Мата Хари се е занимавала със шпионска дейност много преди войната. Тя е следена, като за да потвърдят опасенията си, французите я изпращат на мисия в Мадрид, като по време на престоя ѝ прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин, в което се говори за френски агент H-21. На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската ѝ стая и, макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците. След кратък процес Мата Хари е разстреляна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Присъди и глоби за сътрудници на Алексей Навални
Присъди и глоби за сътрудници на Алексей Навални
Попарт в новата изложба на Йордан Панков и Стефан Петрунов Великата красота
Попарт в новата изложба на Йордан Панков и Стефан Петрунов "Великата красота"