НОВИНИ

Тръгна делото срещу Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. Иванчева е обвинена, че е поискала подкуп от 500 хиляди евро от предприемача Александър Ваклин, за да се придвижи преписката му за разрешение за строеж в квартала. Тримата обвиняеми бяха задържани при зрелищна спецакция в центъра на София през април, а в тях бяха открити белязани пари.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:15, 08.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Делото започна с разпит на един от мениджърите във ,,Ваклин груп" Галя Георгиева, която обясни как преписките са били блокирани в общината, а срещите с Иванчева се оказали безполезни. За проблемите около проекта в ,,Младост" разказа и съпругата на строителния предприемач Полина Ваклин. По думите й Иванчева заявила, че не е доволна от компанията, очаквала от семейството нещо повече, по време на срещите намекнала и за големите печалби в строителния бизнес. Последвало предложение за инвестиции за озеленяване в квартала, но от екипа на бившата кметица не проявили интерес. Преди началото на заседанието самият Ваклин заяви, че все още документите за строежа в ,,Младост" са по инстанциите. Строителният предприемач отрече твърденията на Иванчева, че се познава с политици, сред които Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Александър Ваклин, строителен предприемач: Откъде да ги познавам. Виждал съм ги по телевизията. Може би вие сте ги виждали по-често на живо. Аз никога.

Бизнесменът заяви, че все още не си е получил обратно парите, които е дал за осъществяването на акцията.

Александър Ваклин, строителен предприемач: Еми, на всеки му е проблем, когато не му връщат парите. Все пак всеки е поел някакъв ангажимент към обществото. Моят ангажимент е да помогна, ако може да се спре с корупционните практики.

Според прокуратурата едно от основните доказателства, които уличават Иванчева в корупция е намерен тефтер в дамската й чанта с инициали и суми.

Ирен Славова, адвокат: До момента няма никакви събрани доказателства за това, че е поискан подкуп.

Предстои по делото да бъдат разпитани и общински служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева е на официално посещение в Черна гора
Цвета Караянчева е на официално посещение в Черна гора
Демократична България с коментар за убийството в Русе
"Демократична България" с коментар за убийството в Русе