НОВИНИ

Търговия с българско гражданство и в Сърбия

Четирима арестувани в Сърбия за търговия с фалшиви документи за издаване на българско гражданство. Чрез тях клиентите опитвали да докажат, че имат български произход. От съобщение на сайта на сръбското Министерство на вътрешните работи става ясно, че са арестувани служител на общината в Пирот, лекар от Димитровград и двама сръбски граждани.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:16, 02.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Двама от задържаните Далибор Миланов и д-р Ален Исич са от сръбския Димитровград и са с български произход. Лекарят е уличен, че е бил посредник и е издавал неверни медицински свидетелства, които в последствие са представяни пред общината в Пирот, за да се получи документ за наличие на български произход в родословното дърво.

Според Небойша Иванов, който е председател на Управителния съвет на Културно-информационнния център на българите, Далибор и Ален са уважавани и добре познати в Димитровград, а в какво точно ги обвиняват още не се знае.

Небойша Иванов, председател на УС на КИЦ - Цариброд: Смятам, че в понеделник когато излезе обвинението, всичко ще знаем.

Сънародниците ни от Западните покрайнини, които искат да получат българско гражданство, най-често доказват българския си произход с документ от общината, който удостоверява, че някой от предците им е бил българин.

Небойша Иванов, председател на УС на КИЦ - Цариброд: Български произход се доказва с документи - дали е акт за раждане, или други документи, които показва и вероятно, щом е включен и този от общината е правил това, което е нередно - фалшиво да доказва, че човек има български произход.

Само през последната година има няколко десетки случая, когато граждани на Сърбия са искали българско гражданство и то им е отказано. Причината - установено е, че документите за произход не са автентични или пък обстоятелствата посочени в тях не отговарят на истината. Разследването в Сърбия няма общо с арестите в Държавната агенция за българите в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърфист оцеля 25 часа в морето
Сърфист оцеля 25 часа в морето
Десислава Иванчева остава в ареста
Десислава Иванчева остава в ареста