Търговската война между САЩ и ЕС ще повиши цената на вносните американски стоки, прогнозират от Съюза на икономистите. Според тях митническият конфликт няма да ощети българската икономика, дори напротив - може да извлече ползи.

Машини и резервни части, автомобили и мотоциклети, облекла от памук и лен, тютюневи изделия, са само малка част от американските стоки внасяни в Европа, които ще поскъпнат, заради митническите контрамерки на Брюксел.

проф. Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите: И това е ефектът на търговската война - потребителската загуба, която ще понесем, в следствие на този протекционизъм.

Анализаторите обаче съзряха дори полза за България в търговската война между суперсилите.

проф. Стефан Стефанов, икономист: Когато се увеличава защитата по отношение на вносни продукти от САЩ, увеличавайки цената на съответните продукти, се дава възможност да се развиват импорт-заместващи местни производства, което е полезно за икономиката.
Сериозна криза в транслатлантическите отношения

Сериозна криза в транслатлантическите отношения

Срещата на лидерите от седемте страни с най-развита икономика в света, която се проведе през почивните дни в Канада, завърши с взаимни обвинения. Верб...

Очакваният скок на американския внос също може да бъде овладян.

Според икономистите, неминуемото поскъпване на вносните американски стоки заради контрамерките на ЕС може да бъде успешно неутрализирано с курса на долара.

проф. Искра Балканска, икономист: Това увеличение, според мен няма да бъди и толкова високо, ако се поддържа, за мен, съвсем съзнателна политика на намаление на курса на долара.
Митата върху американската продукция ще влошат търговското ни салдо

Митата върху американската продукция ще влошат търговското ни салдо

Облагането с мита на вносната американска продукция ще влоши търговското ни салдо, но няма да се отрази пряко на икономиката, заявиха за „По света и у...

Стокообменът ни със САЩ за миналата година възлиза на 650 млн. щатски долара. Според водещите икономически анализатори търговията няма да пострада от наложените американски мита и контрамерките на ЕС.

проф. Стефан Стефанов, икономист: Ще имаме пренасочване на вноса към други държави, от които можем да получим аналогични продукти, така че ефектът няма да бъде голям.

В сферата на промишлеността обаче, най-засегнати от търговската война ще бъдат нефтопреработвателната, химическата и IT индустрията, тъй като основно разчитат на американски суровини и материали.