Търговската война между Съединените щати и Китай ескалира. Вашингтон вдигна митата за китайски стоки за над 200 милиарда долара. Пекин изрази съжаление за действието и обеща контрамерки. Следват подробности за реакциите на казуса - в двете държави и по света.

Както обеща, след кратко предизвестие от едва пет дни, президентът Доналд Тръмп повиши митата от 10 на 25 % на повече от 5 700 китайски продукти. Най-тежко ще пострада производството и износът на рутери, модеми и предавателни устройства - индустрия за общо 20 милиарда долара в Китай. Ще бъде засегната и търговията с мебели, прахосмукачки, авточасти, осветление, строителни материали.

Пекин изрази съжаление за решението и обеща реципрочни контрамерки.

Лю Хъ, вицепремиер на Китай: Разбира се, Китай е убеден, че увеличаването на митата в тази ситуация не е решение на проблема. А напротив - вреди на Китай, на Съединените щати и на целия свят. Най-добрият изход е да решим проблема по един добър и принципен начин - с преговори.

Поредното увеличаване на тарифите се случва на фона на преговорите за слагане на край на търговската война между двете най-големи световни икономики, които продължават няколко месеца. Въпреки указа за поредното обмитяване днес китайската и американската делегации разговаряха отново. Часове след влизането на новите мита в сила президентът Тръмп написа в "Туитър", че не се бърза със сключването на сделка с Китай, и че мярката ще направи американската икономика по-силна.


САЩ вдигна митата за китайски стоки за над 200 млрд. долара

САЩ вдигна митата за китайски стоки за над 200 млрд. долара

В 7 часа тази сутрин Вашингтон повиши митата за китайски стоки за над 200 милиарда долара. Увеличението е от 10 на 25%.

От митата ще има значително по-голяма полза, отколкото от която и да било феноменална сделка от традиционен вид. Освен това е много по-лесно и бързо. Фермерите ни ще се справят по-добре и по-бързо, а на гладуващите нации ще може да се помогне. За някои продукти ще има изключения, или пък ще се намери нов източник.

И добави, че нова процедура за вдигане на митата с 25% на китайски стоки на стойност 325 млрд. долара е започнала. Според анализатори обаче не Китай ще плаща разликите в митата, а американските вносители и потребители.

Продължаващата почти година търговска война по оста Пекин-Вашингтон заплашва световния икономически растеж, а това ще доведе до загуба на работни места и в Европа, предупреди френският министър на икономиката и финансите.