Непълнолетните майки в област Разград не могат да си напазаруват необходимите за бебета им стоки, защото много търговци отказвали да приемат ваучерите, които им отпуска държавата като помощ. Според директора на областната дирекция „Социално подпомагане”, затрудненията се дължат на липсата на достатъчно информация.

Разград

Непълнолетните майки вече получават помощ единствено в натура под формата на ваучери след направените промени в закона. В много от търговските обекти обаче нямали информация за нововъведението и не приемали законното платежно средство.

„Затова молим всички търговци на хранителни стоки, на детски храни и консумативи да обслужват майките. Това са законни начини за разплащане и сумите ще бъдат възстановени в сметките на търговеца до 5 дни, след като той се е отчел”, призова Татяна Костова - директор на ОД „Социално подпомагане”.

Ваучерите са на стойност 35 и 50 лева.

„Те могат да се използват и за плащане на такса в детска градина, за детска кухня, за храни в хранителни магазини, за лекарства в аптеките, за учебни пособия, за памперси, адаптирано мляко. Всичко, което има като необходимост, за бебето или за детето”, допълни Татяна Костова.

В Разградска област са регистрирани общо 18 непълнолетни майки, показва статистиката.