От днес по река Дунав корабоплаването е разрешено от Силистра до устието на река Тимок в смесения българо-румънски участък, съобщиха от Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав. Пътят към Черно море обаче остава затворен заради лед в румънските канали.

Русе

След като корабоплаването по Дунав спря напълно на десети януари за близо четири седмици, беше частично възстановено едва преди десетина дни между Русе и устието на Тимок. Край Силистра цяла седмица продължиха да се носят едри късове лед, но днес реката в района вече се изчиства.

инж. Павлин Цонев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав
“В момента ледовите запори са в румънска територия, в района на 366-и и 364-ти километър. Нормално е от каналите и от ръкавите на островите да излизат и да се носят ледени парчета, които в момента с повишаването на температурата на водата, започват да се оттичат заедно с водния отток. Те представляват затруднение за корабоплаването, но не в такава степен, каквато наблюдавахме допреди десет дена."

Прогнозата на агенцията е, че следващата седмица, когато се очаква и по-чувствително повишаване на температурите, най-после ще тръгне и трафикът по реката.