Сливен е на първо място по територия измежду общините в България. Преди 4 години общината беше с едни от най-лошите финансови показатели и със значително икономическо изоставане. Днес просрочени задължения няма, което дава възможност за реализиране на значителен по брой и вид проекти. Един от тях е кръговото движение на улица "Розова градина", който облекчи чувствително движението в града.

Вижте повече по темата и разговора с кмета на Сливен Стефан Радев във видеото.

Сливен

Димитър Митев, председател на ОбС Сливен: Бяха направени и благоустроени с европейски проекти поречието на река Асеновска, квартал Република. В момента работи общината по един грандиозен европейски проект за благоустрояването на три големи квартала "Дружба", "Сини Камъни" и "Българка".

По проект за развитие на туризма в Сливен очакват скоро да бъде ремонтирана въжената линия, която дава възможност на жителите и гостите на града да достигат по атрактивен начин местността Карандила. Там ги очакват резултатите от реализирана инвестиция за свободното време на гражданите.

В града работят няколко големи предприятия. По улиците на Сливен вече се движат 27 чисто нови автобуси, обслужващи градските линии. 11 млн. лв са заделени за тролейбуси и електробуси за покриване на цялата градска мрежа, с което ще има благоприятен ефект за въздуха и околната среда. До края на годината трябва да приключи и санирането на блоковете. Жителите на Сливен одобряват променящия се облик на града и привличането на нови инвеститори. Имат разбира се и забележки.

Показател за правилната посока на развитие на община Сливен е представения преди няколко дни бизнес каталог "Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол" като идеята е обединяване на двата близки града за създаване на обща икономическа зона.

Димитър Митев, председател на ОбС Сливен: Идеята е изключително добра, а именно да се осигури терен в района на бившето летище Бършен да се направят инфраструктури - канализация, водопровод, всичко и на евентуалните инвеститори да се предостави готова материална база, готова инфраструктура така че да дойдат и да реализират своите проекти, своя бизнес.

От регионалното министерство преди време поеха ангажимент пътя Сливен - Ямбол да стане четирилентов, като това ще доведе до още по-бързата комуникация между двата града, улесняване достъпа до магистрала Тракия и до бъдещата икономическа зона.