Три млади българки бяха отличени в навечерието на 1 ноември за постижения в науката. Те получават стипендия от 5000 евро.

Светът има нужда от наука, а науката от жени. Напомняйки колко малка част от дамите се занимават с изследвателска дейност, журито награди 3 българки, избрали предизвикателството да ѝ се посветят.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Те са част от онези скромни 28% жени учени и ние като държава имаме отговорността да ги подкрепяме и да направим всичко възможно да мотивираме и да помогнем на всички млади момичета, решили да се посветят на науката, а това никак не е леко.

Изследвания за разпространението на хепатит Е при кръвни донори, за алергените, както и проучване в областта на математиката са отличените постижения тази година.

Д-р Мира Бивас, математик: Оптимизирането се превръща в основен инструмент за вземане на решение в инженерните науки, финансите и всъщност приложната му стойност се дължи на това, че е една много добре развита математическа дисциплина с установена методология.
Д-р Магдалена Баймакова, лекар: Да бъдеш в полза на останалите, идва необходимостта от науката. Откривайки нови неща в науката, ти ще ги споделиш със света. В моя случай науката ми помага да съдействам на пациентите ми.

Също лекар е и Мирослава Недялкова, която не успя да присъства на церемонията. Повече от 3000 жени по света са отличени от учредяването на наградата досега. 18 от тях са oт България.