НОВИНИ

Три болници в продължение на месец ще преглеждат безплатно за миома

В продължение на един месец ще се провеждат безплатни прегледи за миома в трите най-големи гинекологични болници в София - "Майчин дом", "Шейново" и "Света София". Инициативата е на столичния кмет Йорданка Фандъкова и е подкрепена от здравното министерство. Кампанията ще започне веднага след края на грипната ваканция.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:20, 29.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Над 40% от жените имат миома. При около 3000 операции годишно в над половината от случаите се стига до отстраняване на матката.

проф. Иван Костов, директор на "Майчин дом": Една немалка бройка от случаите жените са още са в детеродна възраст. Така че много важно е да се фокусираме върху това да се направи правилната преценка, за да се опитаме да съхраним ненужно оперирани органи, защото знаем, че матката е символът на жената, така да се каже.

Важно е да се знае, че миомата не е предраково състояниe. Както и при останалите болести и тук най-важно е ранното откриване и правилното лечение.

д-р Румен Велев директор на АГ болница "Шейново": Пациентите трябва да знаят, че съвременната медицина, каквато се практикува в нашите болници, разполага с много средства за лечение на миомната болест, освен оперативните интервенции.

Консултациите ще бъдат насочени както към диагностицирани с миомa жени, така и към такива, на които просто им предстои профилактичен преглед.

д-р Гергана Коларова, директор на АГ болница "Св. София": Или имат някакви репродуктивни смущения и затруднения, защото това е изключително важно и може да бъде причина.

Прегледите ще траят 20 минути и ще включват ултразвук и консултация със специалист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон: Споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне
Макрон: Споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне
Полска кланица изнасяла заразено месо за ЕС
Полска кланица изнасяла заразено месо за ЕС