НОВИНИ

Три десетилетия след атомната авария: Чернобил преминава на слънчева енергия

Украйна представи първата си слънчева електроцентрала в силно заразената с радиация зона около Чернобилската АЕЦ, където през 1986 г. стана най-страшната ядрена авария в историята на ядрената енергетика. Новата централа има около 3800 фотоволтаични панела, инсталирани на площ от 1,6 хектара на стотина метра от авариралия реактор.

bnt avatar logo
от БТА
21:36, 05.10.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
три десетилетия атомната авария чернобил преминава слънчева енергия

"Днес свързваме централата с украинската електропреносна мрежа", заяви Евген Варягин, директор на украинско-германската група Солар Чернобил, автор на проекта.

Символичната мощност на централата от 1 мегават е достатъчна да осигури потреблението на около 2000 апартамента. Солар Чернобил е инвестирала 1 милион евро в проекта.

След този първи блок се очаква предприятието да достигне общ капацитет от 100 мегавата до края на 2019 г, посочи Варягин.

Украйна се стреми да развие собствено енергийно производство след рязкото спиране на руските газови доставки в разгара на кризата между Москва и Киев. Тя иска също така да даде нов живот на изключителната зона в Чернобил с радиус от 30 км около авариралата централа, на стотина километра северно от Киев, близо до границата с Беларус.

Киев купува от 2009 г възобновяема енергия на "зелени" тарифи, които са най-високите в Европа и сред най-високите в света, според експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа за екозащитниците: Германските власти спряха изсичането на гората Хамбах
Победа за екозащитниците: Германските власти спряха изсичането на гората Хамбах
След референдума в Македония: Всички се обявиха за победители
След референдума в Македония: Всички се обявиха за победители