Три държави предложиха оферти за доставката на нов изтребител за Българската армията, стана ясно след като днес в Министерството на отбраната бяха отворени ценовите предложения. Сделката предвижда България да купи до 8 бойни самолета за 1,8 млрд. лева.

Точно в 15 ч. в Министерството на отбраната бяха отворени офертите за закупуване на нов изтребител за българската армия. От поканените 7 държави, 3 решиха да предоставят свои ценови предложения.

Това са САЩ, Италия и Швеция.

Съединените щати предлагат нов самолет F-18 или F-16, Швеция - нов изтребител "Грипен", а Италия - втора ръка "Еврофайтър".

Комисията по отбрана в НС гласува проектите за нов изтребител и бойна машина

Комисията по отбрана в НС гласува проектите за нов изтребител и бойна машина

Комисията по отбрана в НС гласува проектите за придобиване на нов изтребител и бойна машина за пехотата. Двата проекта влязоха в НС с година закъснени...

От парламентарната комисия по отбрана очакват бързо финализиране на сделката.

Владимир Тошев - зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана: Надяваме се тази възможност, която миналата година я дадохме на правителството, да бъде реализирана в максимален обем и българската армия и военновъздушните сили да получат най-добрия самолет.
Изтребителната ни авиация: Героизъм в мирно време

Изтребителната ни авиация: Героизъм в мирно време

Седмица преди Военния парад на 6 май пилотите в авиобазите „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ репетират усилено своето участие. Изтребители МиГ-29 и Су-25 и...

От днес започва да тече 14-дневен срок, в който междуведомствената комисия трябва да прецени всички параметри по предложените оферти.

Атанас Запрянов- зам.-министър на отбраната: Много е важно документите да бъдат пълни. Да не се налага сега тези две седмици на интерактивна дейност между комисията и съответните държави, които са подали оферти, за да губим време. След като се оценят всички параметри, ние ще можем да дефинираме плюсовете и минусите на всяка една оферта.

След класирането на офертите, военният министър ще предложи на правителството новия изтребител. Окончателното решение ще бъде гласувано от парламента.