НОВИНИ

Три години от опита за преврат в Турция

Турция и България си сътрудничат отлично в борбата с тероризма. Това заяви турският посланик у нас Хасан Улусой като посочи, че наскоро е екстрадиран член на терористичната организация ПКК. От посолството отбелязаха третата годишнина от неуспелия преврат срещу управлението на Реджеп Тайип Ердоган, извършен на 15 юли 2016 г. Според посланика на Турция - властите са успели да разгромят така наречената "паралелна държава", създадена от духовника Фетхуаллах Гюлен и неговите последователи.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
22:30, 12.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Три години след опита за преврат в Турция представителите на ФЕТО вече са извадени от всички управленски структури. Данните обаче показват, че организацията продължава да действа в чужбина.

До този момент в южната ни съседка са екстрадирани повече от 110 членове от над 20 държави. В 36 страни дейността на образователни институции, свързани с ФЕТО са били прекратени.

Хасан Улусой, посланик на Турция в България: Това е най-кървавото терористично нападение, пред което Турция се е изправяла досега. Към днешна дата можем да кажем, че тази структура е разбита. Това е една престъпна организация с множество лица.

Посланикът на Турция коментира и ситуацията по отношение на сондажите за газ край бреговета на Кипър, смятани от ЕС за незаконни.

По думите му, южната ни съседка има свой континентален шелф и разполага с изключителни права, които позволяват сондажни дейности.

Хасан Улусой, посланик на Турция в България: Севернокипърската република има суверенно право да предоставя разрешение за извършване на такива проучвателни дейности. Това е в съответствие с международното право.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ смятат доставката на ракети С-400 в Турция за проблем
САЩ смятат доставката на ракети С-400 в Турция за проблем
Надпреварата за лидер на Консервативната партия продължава
Надпреварата за лидер на Консервативната партия продължава