НОВИНИ

Как излизането на Великобритания от европейския пазар ще повлияе на България?

Какво означава излизането на Великобритания от единния европейски пазар пряко за икономиката, работните места и парите ни?

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:45, 17.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В цифри - финансовата индустрия може да загуби 38 млрд. паунда годишно, а 75 хиляди души да бъдат съкратени, ако Великобритания напусне единния пазар. Това твърди доклад на финансова група, лобираща от името на Лондонското сити.

Иван Кръстев - председател на УС на Център за либерални стратегии: Излизането на Великобритания от ЕС е същото в цифри, ако 20 от по-малките страни бяха излезли. Не е проблемът, че е излязла една страна, а че е излязла една от най-големите икономики в ЕС.

У нас негативният ефект ще е по-малък. Данните показват, че британската икономика е чак на 8-мо място по износ на български стоки

Лъчезар Богданов - икономист: Нямаме 1 или 2 сектора, които доминиращо да бъдат засегнати, имаме цели. Ако има ефекти, то те ще са разпределени доста широко, върху множество бизнеси, но никой няма да бъде тежко ударен.

Все пак косвеният ефект се очаква през Германия - която и за нас, и за Великобритания е основна страна за търговия. Икономистите са на мнение, че излизането от единния пазар най-сериозно ще повлияе на трудовата борса на Острова.

Лъчезар Богданов - икономист: Данните показват, че за последните 5 години на практика след кризата във Великобритания , половината от новосъздадените места в британската икономика са заети от мигранти от ЕС.
Иван Кръстев - председател на УС на Център за либерални стратегии: Великобритания за жалост, ако ЕС не проявни готовност и прагматизъм, които ще доведат до някакво взаимно изгодно сътрудничество, Великобритания ще има много силният интерес да раздели страните от ЕС и тука страните от източния ЕС започват да бъдат изключително важни, тъй като имат изключително голямо количество мигранти вътре във Великобритания.

От гледна точка на германския икономист Даниел Грос ситуацията с напускането на Великобритания е пресилена.

Даниел Грос - икономист, директор на Център за европейски политики: Излизането на Великобритания ще има своето негативно влияние, ще нанесе и икономически щети. Мисля, че все пак прогнозите как напускането на Великобритания ще бъде огромен шок е погрешно. Защото истината е, че те имат практически само една трета членство - те са част от вътрешния пазар, но не са част от Еврозоната, нито от банковия съюз, нито от Шенген.

Тепърва предстоят преговорите по споразумението за търговия и движение на хората между Великобритания и ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия за бюджета на София за 2017 със студенти икономисти
Дискусия за бюджета на София за 2017 със студенти икономисти
Китайският президент защити глобализацията
Китайският президент защити глобализацията