НОВИНИ

Три компании са проявили интерес да строят АЕЦ "Белене"

Три компании са проявили интерес да строят АЕЦ "Белене". Сред тях е и китайската ядрена корпорация, заяви в парламента вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Той уточни, че условието на правителството е да не се инвестират държавни средства в проекта. До два дни ще се разплатим с Русия за произведените реактори, съобщи по-рано днес за "По света и у нас" председателят на КЕВР Иван Иванов. По повод поисканото от "Булгаргаз" увеличение на природния газ с 10 на сто от 1-ви януари, той увери, че регулаторът няма да позволи да бъдат ощетени потребителите с по-скъпо парно.

Николай Минков
от Николай Минков
15:14, 07.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Препродажбата на произведените реактори за АЕЦ "Белене" или строеж на централата с частни средства, са двата възможни варианта за развитие на проекта, заяви Томислав Дончев в парламента. Той обясни, че ако се пристъпи към изграждане на централата, правителството има няколко твърди условия към инвеститорите.

Томислав Дончев - вицепремиер в оставка: "Считаме, че би било добре да се реализира такъв проект с изцяло частно финансиране, което означава приватизационна процедура за площадката в "Белене", плюс произведеното оборудване - купува се на конкурентна процедура. Има възможност да се наддава за цената. Инвеститорът доизгражда съоръжението. Няма договор за гарантирано изкупуване на електроенергията и продава произведената електроенергията."

За да се стигне до този вариант обаче, първо трябва да заплатим милиард и 200 млн. лв. на "Атомстройекспорт" за двата реактора.

По-рано днес председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че Брюксел е дал зелена улица да погасим с държавен заем задължението.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "В петък миналата седмица се получи нотификацията от ЕК, което отвори пътя за изплащане на този борч. Това ще даде възможност да се изпълни решението на споразумението с "Атомстройекспорт", а именно - да бъдат опростени лихвите - над 50 млн. евро от сумата, която България трябваше да изплати".

Иванов коментира и поисканото от "Булгаргаз" 10-процентно поскъпване на газа от 1-ви януари с близо 30 лв. за 1000 кубика, което би увеличило и цената на парното. Той увери, че е прибързано да се говори за повишаване на топлофикационната услуга.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Ще се проведе анализ в дирекция "Природен газ" на заявлението. Ще се излезе със съответните изчисления и едва тогава ние ще преценим какви са перспективите. Всички членове на комисията ще се постараят в максимална степен да защитят интересите на потребителите".

На 27 декември Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателно решение дали да повиши цената на парното или да запази настоящото ниво на топлинната услуга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епъл отхвърля отговорност за взривяване на айФони в Китай
Епъл отхвърля отговорност за взривяване на айФони в Китай
Самолет на пакистанските авиолинии се разби малко след излитане
Самолет на пакистанските авиолинии се разби малко след излитане