НОВИНИ

Три крави са умрели след водопой в река Тунджа

Три крави са умрели след водопой в река Тунджа в ямболското село Кукорево. Взети са проби от водата и от животните. Стопаните от селото са предполагат, че причината за смъртта на кравите е, че във водите на реката е имало отровни вещества. Специалистите обаче не отхвърлят вероятността смъртта да е настъпила след хранително отравяне.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
17:49, 15.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Илчо Илчев отглежда 75 крави в стопанството си, като част от тях извел в неделя на водопой на река Тунджа. След като пили от водата седем животни показали признаци на отравяне и се наложило да ги изваждат от реката със специализирана техника.

Илчо Илчев, животновъд: Пиха вода, разтрепериха се, две паднаха на място, една излезе отвънка и пет-шест легнаха като минаха дигата, докторки
, спасихме ги... Само три умрели... Не знам каква отрова беше, що беше... Три юници отидоха, таман се отелиха...


Ветеринарят на стопанството д-р Мария Христова е успяла да спаси четири от пострадалите животни. Нанесените щети надхвърлят 3 хиляди лева. От община Тунджа, казаха, че са уведомили компетентните власти.

Светлозар Грозев, еколог на община Тунджа: Вчера, ранния следобед се взеха и проби от река Тунджа две точки - едното е мястото на водопой, където ни показа единият от сигналоподателите и второто е на точката на вливане на двата ръкава, които преминават през град Ямбол.

д-р Николай Георгиев, директор на ОДБХ - Ямбол: Надявам се резултатите да ни дадат
информация, че са изливани течности някой торова постеля или от цистерни... Изтечения от животните за съмнение антракс няма.


До края на седмицата се очакват резултатите от токсикологичния анализ, а след седмица резултатите от взетите проби на водата. Хората от селото казаха, че реката често е замърсена и почти всеки ден тече в различен цвят. Преди две седмици рибари пък открили мъртва риба, но подаден сигнал за това няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДС няма право да ползва марката и емблемата си
СДС няма право да ползва марката и емблемата си
Пускат за продажба АЕЦ Белене от януари следващата година
Пускат за продажба АЕЦ "Белене" от януари следващата година