Три мечета от вида кафява мечка бяха пуснати на свобода в парк "Централен Балкан" при съвместна акция на екоминистерството и фондация „Четири лапи". Мечетата имаха период на рехабилитация и обучение за оцеляване, но тепърва предстои да бъдат наблюдавани как ще се адаптират в природата. Подобна акция по спасяване на мечета и връщането им след това в природата се прави за първи път в България.

Радостина, Митко и Йонас бяха открити в безпомощно състояние в края на април миналата година край язовир Доспат. На възраст около 2 месеца, тогава тежаха едва 3-4 кг. Те прекараха година в спасителен център в Гърция при специален режим, за да се научат да оцеляват в дивата природа.

Димитър Иванов - управител на Парка за танцуващи мечки в Белица и член на Фондация „Четири лапи": Най-важното нещо е да намалят до минимум контакта с човек, т.е. те да не привикват с човека и от друга страна - диета, която е изготвена по такъв начин, че да се захранват с храна, която е близка до тяхната естествена храна.
Трите изоставени мечета са в парка за танцуващи мечки в Белица

Трите изоставени мечета са в парка за танцуващи мечки в Белица

Трите мечета, изоставени от майка си, намериха подслон в парка за танцуващи мечки край Белица. Животните бяха намерени край Доспат и спасени при съвме...

Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета бяха поставени нашийници с джипиес устройство, което ще следи експерт от екоминистерството.

Димитър Иванов - управител на Парка за танцуващи мечки в Белица и член на Фондация „Четири лапи": Къде се намират в средата, където са пуснати и така ще може да реагираме, ако нещо се случи с тях.

Кафявата мечка е защитен вид и изключително ценна за България. Според последни проучвания, у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра. На година обаче близо 50 мечки стават жертва на бракониери.