Три международни компании искат да инвестират в АЕЦ "Белене". Това каза Теменужка Петкова, която днес даде началото на изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй".


© Цветелина Катанска

Министър Петкова заедно с изпълнителния директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров направиха символична първа копка на хранилището на площадка "Радиана", намираща се в непосредствена близост до АЕЦ "Козлодуй".

Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци (НХРАО) е изключително важно за бъдещото развитие на българската ядрена енергетика, каза Теменужка Петкова по време на официалната церемония.

По думите ѝ при строителството ще бъдат спазени всички международни стандарти и НХРАО ще бъде едно от най-модерните съоръжения в Европа.

© Цветелина Катанска

Проектът за изграждане на НХРАО се изпълнява от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Съоръжението е предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. В НХРАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, предвижда се то да се експлоатира 60 години.

За първия етап от изграждането е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 143 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се хранилището да бъде въведено в експлоатация през 2021 г.

Изграждането на НХРАО е част от ангажиментите на България като страна-членка на ЕС, експлоатираща ядрени мощности. Германо-български консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци" ще изгражда първия етап от НХРАО, който включва 22 клетки за погребване на РАО.