Три нови случая на морбили в Благоевградско - две деца от Разлог и едно от Добринище, съобщават от здравното министерство.

Всички заболели са имали контакт с вече заразен човек.

Две от децата са приети в болницата в Гоце Делчев, едно в „Св. Анна" в София.

Децата не са имунизирани срещу заболяването, поради ненавършена възраст или отказ на родителите. Така регистрираните случаи на морбили в страната стават 24, лабораторно доказаните са 15.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Първо и най-важно във всички области, не говоря само за област Благоевград - всички деца, които са пропуснали имунизацията на 13 месеца - приоритетно започва това. Всички деца, които са до 8-годишна възраст и нямат имунизация за морбили трябва да бъдат имунизирани. Второто нещо. Трябва много хубаво да се обясни на младите майки, че деца, които са по-малки от едногодишна възраст и не са имунизирани за морбили - трябва да се избягват контакти с други деца. Деца до едногодишна възраст, неимунизирани с морбили, моля да не се водят в страни, където има много морбили.
Шест деца с морбили са в столичната УМБАЛ "Св. Анна"

Шест деца с морбили са в столичната УМБАЛ "Св. Анна"

Две годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, с диагноза морбили. Детето е с пр...